Havi 50 milliárd forinttal bővül a lakáshitel-állomány

Vágólapra másolva!
A kormány ígéretei szerint legkorábban 2004-ben változhat a lakástámogatási rendszer, szakmai körökben ugyanakkor egyre többen érvelnek a változtatások mellett, mert szerintük a hitelfelvétel megugrása visszafogta alakossági megtakarításokat, ami pedig létfontosságú az államháztartás finanszírozása szempontjából. Közben tovább nő a bankok lakáshitel-állománya, már havi 50 milliárd forinttal - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A jegybanki adatok tanúsága szerint az elmúlt évben háromszor olyan gyorsan nőtt az ingatlan-hitel állomány, mint 2001-ben. Tavalyelőtt havonta 15 milliárd forinttal bővült a hitelállomány, 2002 nyarától kezdve pedig már havi 50 milliárd forintos a bővülés.

Lakáshitel/uzletinegyed/hitel/lakashitel/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A hitelek közel 80 százaléka - mintegy 30-35 milliárd forint - kedvezményes kölcsön, - legfeljebb 4 vagy 6 százalékos kamatozású - amelyekből főként használt lakások vásárlását finanszírozzák az igénylők. Szakértők szerint ez is káros hatású, mivel az állami bevételek döntően új lakások építésével nőnek.

Néhány szakértő úgy véli, hogy csillapítani kellene a lakáshitel-felvételi lázat, mert a lassabban csökkenő piaci kamatok miatt jelentős kiadások terhelik majd meg a költségvetést.

A bankok ugyanakkor nem érdekeltek a változtatásban, mivel továbbra is nagy tömegű hitelkihelyezéssel számolnak. Az OTP Bank szerint például a tavaly év végi 385 milliárd forintos hitelállomány idén 608 milliárd forintra nőhet, és várhatóan az állami kamattámogatással kibocsátott jelzáloglevelek állománya is megduplázódik - írja a Magyar Hírlap.