Korlátozták az energiafogyasztást a hideg miatt

Vágólapra másolva!
Üzemzavarok keletkeztek a nagy hideg miatt hétfőn hajnalban a villamos energiát termelő erőművekben, és miután importtal sem lehetett pótolni a hiányt, átmenetileg korlátozni kellett az ország villamosenergia-fogyasztását - jelentette be Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!
Mavirhttp://www.mavir.hu

Az átmeneti korlátozás összesen 400 megawattal csökkentette az ország energiafogyasztását, s a túlterhelés megakadályozásával biztosította az energiarendszer egyensúlyát. Tombor Antal elmondta: a korlátozás reggel 6.16 órától 8.10 óráig tartott. Az ilyen vészhelyzet esetére kidolgozott és a gazdasági minisztérium által jóváhagyott terv szerint az intézkedés a vidéki városokat, Budapest néhány kerületét, s mindenütt elsősorban az ipari üzemeket érintette, de a sürgős intézkedés miatt néhány körzetben erre az időre lakossági fogyasztók is áram nélkül maradtak.

A vezérigazgató elmondta: például a Mátrai Erőműben az okozott gondot, hogy a nagy hidegben a szén kőkeménnyé fagyott. Más erőművekben a fűtőolaj megdermedt, és több berendezés működése is akadozott.