Egymilliárd eurós kötvénykibocsátás

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ Rt.(ÁKK) mandátumot adott a Dresdner Kleinwort Wasserstein és a Schroder Salomon Smith Barney pénzintézeteknek egy 10 éves futamidejű, 1 milliárd euró összegű, fix kamatozású kötvénykibocsátás megszervezésére - közölte a társaság.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a kötvény kibocsátása és árazása január végén vagy február elején várható. Az Államadósság Kezelő Központ Rt. a befolyó összeget a 2003. évben lejáró adósság finanszírozására használja fel.

László Csaba pénzügyminiszter elmondta, hogy Magyarország 2 milliárd euró értékben fog kötvényt kibocsátani az idén annak ellenére, hogy a forint erős. "Hacsak a központi bank nem kényszerül masszív beavatkozásra a forint sáv szélső határán, nem hiszem, hogy felül kell vizsgálnunk politikánkat", mondta László Csaba.

A központi banknak kellő mozgástere van ahhoz, hogy a forint árfolyamát a monetáris politika eszközével leszorítsa, amennyiben a kormány szigorú fiskális- és bérpolitikát folytat, tette hozzá a miniszter.

Az új magyar kötvényt minden bizonnyal úgy árazzák, hogy a hozama túl alacsony lesz, semhogy a feltörekvő piaci kötvényalapok érdeklődjenek iránta. A kibocsátást föltehetőleg jelzálogbankok és a klasszikus euróövezeti kötvényalapok vásárolják majd fel - vélekedtek kedden nyugat-európai elemzők. Úgy tűnik, hogy legföljebb 0,03-0,04 százalékponttal fizet majd többet az új magyar kötvény, mint a meglévő, és ez nem sok - mondta a frankfurti Deka Kapitalanlage piaci kötvénykezelője, Christian Shiweck a Reutersnek.

ÁKKhttp://www.allampapir.hu

A 2001-ben kibocsátott, 2011-ben lejáró, 5,626 százalékos magyar eurokötvényt kedden a névértéke 107,6 százalékán jegyezték Frankfurtban, a hozamfelára így mindössze 0,41 százalékpont volt a referenciája, az 5,0 százalékos, 2012-ben lejáró német kormánykötvény fölött. További 0,05 százalékpont azt jelentené, hogy az új kötvény hozama körülbelül 4,698 százalék lenne.

Ez nem rossz az EU-tag Görögországhoz képest, amely pénteken 5 milliárd euró értékben adott el tízéves kötvényt 4,6 százalékos hozamra. Magyarország besorolása a Standard and Poor's és a Fitch hitelminősítőknél "A mínusz", Görögországé pedig "A". A magyar osztályzat csak a Moody's hitelminősítőnél jobb a görögnél, a hosszú lejáratú devizakötelezettségek besorolása pedig azonos: mindkét ország számára "A1".

Az elemzők szerint a kötvény ugyan olcsó finanszírozási eszköz, más téren azonban még gondot okozhat Magyarországnak, amennyiben tovább erősítheti a forintot a kölcsön forintra váltása. A forint már most is nagyon erős, és pénzbe fog kerülni a kölcsön sterilizálása - mondta Christian Shiweck.