Súlyos szabálytalanságok az MFB-nél

Vágólapra másolva!
Az 1997 óta kizárólagos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél (MFB) több olyan, 2000 és 2002 között történt ügyletet is feltártak, amelyek súlyosan sértették a bank érdekeit. Nem tekinthető sikeresnek a lakossági panelprogram, az önkormányzati infrastruktúra program és a háziorvosi hitelprogram - állapította meg a Miniszterelnöki Hivatal a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése alapján.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrök a vizsgált időszakban több olyan ügyet találtak, ahol sérültek a felelős gazdálkodás szempontjai, kimutatható vagyoni hátrány keletkezett az állam kárára, közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). Az MFB Rt.-nél az utóbbi két évben gyakori volt a közvetlen kormányzati beavatkozás. A bank igazgatóságának és felügyelő bizottságának működése többnyire formális volt.

MFB Rt.http://www.mfb.hu

A vizsgálat a Magyar Fejlesztési Bank leányvállalataira is kiterjedt. Ezek közül az elhíresült 12 agrárcég részvényeit az ÁPV Rt. térítés nélkül adta át az MFB-nek, amivel megsértették a privatizációs törvényt. A pénzintézet jelentős felárral vett meg az országos közműhálózat fejlesztésében érdekelt cégeket, ezzel magánszemélyek igen komoly haszonhoz jutottak. Hasonlóan jutott egyes esetekben tényleges munka nélkül nagy nyereséghez az alvállalkozókkal dolgoztató Defend Security Kft. is, áll a közleményben.

Nemzeti Autópálya Rt.http://www.autopalya.hu/

A MeH szerint a Nemzeti Autópálya Rt.-nél jellemző volt a kézi vezérlés, a döntésekben sem szakmai, sem célszerűségi, sem hatékonysági szempontok nem játszottak szerepet. Az ellenőrzéskor kiderült az is, hogy a Hungexpo Rt. rossz teljesítményét az ügyvezetői feladatok megosztottsága, a tulajdonosi koncepció hiánya és a társaság leányvállalatainak átgondolatlan értékesítése okozta.

MFB: pánikkeltés, hogy munka nélkül marad a Defend/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20021017mfbpanikkeltes.html