Több közbeszerzési rekord is megdőlt tavaly

Vágólapra másolva!
Tavaly 4381közbeszerzési eljárásban 801,8 milliárd forint közpénz sorsáról döntöttek, ami 16, illetve 38 százalékos éves növekedést jelent - mondta Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója. Az összérték jelentős növekedése a három autópálya-tendernek köszönhető; ezek voltak a magyar közbeszerzés történetének eddigi legnagyobb értékű pályázatai.
Vágólapra másolva!

Egy eljárásban átlagosan 183 millió forintról döntöttek, az átlagos összeg 29 millió forinttal nőtt 2001-hez viszonyítva. Ajánlatokat 1261 szervezet kért, ami 204-gyel több, mint a korábbi évben volt.

Az egy eljárásra jutó legnagyobb közbeszerzési érték 65 milliárd forint volt, amelyben a Hídépítő- Betonút Rt. alkotta Szárszó konzorcium nyerte el a megbízást az M7-es autópálya Balatonszárszó-Ordacsehi közötti szakaszának megépítésére. E tekintetben második 45 milliárd forinttal a Strabag Kft., amely az M7-es autópálya Becsehely-Letenye, illetve az M70-es autóút Letenye-Tornyiszentmiklós közötti szakaszát építi.

A Közbeszerzések Tanácsának honlapjahttp://www.kozbeszerzes.hu

A legtöbb ajánlatot, 93-at a fővárosi önkormányzat kérte. A Honvédelmi Minisztérium 78 ajánlatot, a BKV Rt. 68-at kért. A legnagyobb összesített értékű tendert, 129 milliárd forint összegben a Nemzeti Autópálya Rt. írta ki, ezt követte 65,8 milliárd forinttal a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága, majd 41 milliárddal a MÁV Rt., valamint 20 milliárddal a BKV Rt.

Leggyakrabban, 73 alkalommal a B. Braun Medical Kft. nyert tendert, 60-szor a Johnson and Johnson és 52-szer a Strabag Építő Kft.

A beszerzések darabszámát vizsgálva a nyílt tenderek 75 százalékot képviseltek, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya közel 11 százalék volt. Ez utóbbiak 3 százalékpontos csökkenése azt jelenti, hogy a közbeszerzési eljárások átláthatóbbak lettek 2002-ben a korábbi évhez viszonyítva. A lefolytatott közbeszerzések - az értéket tekintve - 41 százaléka előminősítéssel induló nyílt eljárás volt; a nyílt eljárások aránya 37 százalékot képviselt, míg a tárgyalásos eljárásoké 11 százalékot tett ki.