Negyedével csökkent a gabonatermés

Vágólapra másolva!
Tavaly 2,9 millió hektárról 11,6 millió tonna gabonát takarítottak be, ami 2001-hez képest 23 százalékkal kisebb termést jelent 5 százalékkal kisebb vetésterületről - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatok alapján késztett jelentésében.
Vágólapra másolva!

A két legfontosabb gabonaféléből, búzából és kukoricából az előző évinél 7,9, illetve 4,5 százalékkal kisebb területen 25, illetve 22,5 százalékkal kevesebb termett. Búzából ennél kevesebbet az elmúlt 30 évben csak 1993-ban takarítottak be. Mindkét kultúránál 2001-kez képest 19 százalékos volt a termésátlag csökkenése.

E két növénynél volt a legnagyobb az aszály okozta terméscsökkenés, amely az ország keleti részén, különösen Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a vele szomszédos megyék határos területein figyelhető meg. Ez a búza esetében olyan mértékű volt, hogy az ország hagyományosan legnagyobb búzatermelő megyéjében, Jász-Nagykun-Szolnokban mindössze 2420 kg/ha volt a búza termésátlaga, alacsonyabb, mint az észak-magyarországi régióban, ahol általában a legalacsonyabb termésátlagok fordulnak elő.

A cukorrépa betakarított területe 15 százalékkal volt kisebb a 2001. évinél, ezen 22,5 százalékkal kevesebb répa termett, közel 8 százalékkal alacsonyabb termésátlag mellett. A 2002. évi cukorrépa-terület egyharmadával volt kisebb az 1996-2000. közötti évek átlagánál, termésátlaga meghaladta a 40 tonnát hektáronként.

Legfontosabb olajos növényeinket, a napraforgót és a repcét 2002-ben 31, illetve 15% százalékkal (összesen 115 ezer hektárral) nagyobb területen termelték, mint az előző évben. Az aszály a napraforgónál kevésbé éreztette hatását, a termésátlag 5 százalékos csökkenése mellett 23 százalékkal több napraforgómagot takarítottak be, mint 2001-ben. A repcénél a 16 százalékkal alacsonyabb termésátlag 2 százalékos termésmennyiség-csökkenést eredményezett.

KSHhttp://www.ksh.huA Központi Statisztikai Hivatal honlapja

A burgonya termésmennyisége közel azonos területen, 8 százalékkal alacsonyabb termésátlag mellett csökkent. Az előző évivel megegyező lucernaterületről az aszály következtében 17 százalékkal kevesebb szénát takarítottak be - áll a KSH jelentésében.