Négyszerezett a negyedik negyedben a Samsung

Vágólapra másolva!
A mobiltelefon- és félvezető-gyártó Samsung Electronics az általános nemzetközi trenddel szemben közel megnégyszerezte negyedik negyedéves nyereségét. A dél-koreai óriásvállalat 1,5 billió won (1,3 milliárd dollár) tiszta haszonra tett szert, a 2001 negyedik negyedévi 403 milliárd wonhoz képest.
Vágólapra másolva!
Samsunghttp://www.samsung.com

A Samsung az egyetlen nyereséges memóriachip gyártó, a mobiltelefon üzletágának köszönhetően. A társaság az utóbbi két évben megduplázta részesedését a mobiltelefonok piacán, és a piacvezető Nokia és Motorolla sarkában van, írja a BBC News Online. Az idei év első három hónapjában 13 millió mobiltelefon értékesítését tervezi a vállalat. Az előző három évben ez a szám 11 millió darab volt.

A mobiltelefon üzletággal szemben viszont nem megy jól a memóriachip részleg: a 2003-as évet jelentésében "bizonytalannak" nevezte a cég. A cég által gyártott komputerchippek ára folyamatosan esik. A Samsung stratégiája az lesz, hogy a félvezető-gyártásban a csúcstechnológiai megoldásokra koncentrál a jövőben, közölte a cég. Az elmúlt hónapban a Samsung 1,2 milliárd dollárt fektetett be félvezetőgyártásba. A cég tavalyi tiszta nyeresége is rekord volt: 7,5 billió won.