Erősíti a forintot a jegybank

Vágólapra másolva!
A jegybank pénteken is aktívan részt vesz a bankközi devizapiaci kereskedésben: eurót ad el az árfolyam-ingadozások kiegyenlítése érdekében - mondta Missura Gábor, az MNB szóvivője. A Reuters hírügynökség úgy tudja: a jegybank Párizsban és Londonban adott el eurót 245 forint körüli árfolyamon. Külföldi szakértők úgy vélik, hogy a közeljövőben jelentően ingadozhat a forint árfolyama.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama 10,65 és 11,05 százalék között ingadozott a sáv erős oldalán pénteken dél körül a bankközi devizapiacon. Egy euró ekkor 245,50/70- 246,70/80 forintba került.

Ismét kamatot csökkentett az MNB/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030116ismet.html

Londoni szakértők szerint a kamatcsökkentések után, rövid távon továbbra is erősen ingadozhat a magyar valuta árfolyama. Dwyfor Evans, a Bank of America térségi elemzője úgy vélte, hogy a jegybank továbbra is az inflációs cél tartását tekinti feladatának, amit a 2 százalékpontos alapkamat-csökkentés már veszélyeztet, ezért a központi bank a második negyedév végén, vagy a harmadik elején újra kamatot emel, a szakértő szerint összesen 1 százalékponttal.

Olivier Desbarres, a Credit Suisse First Boston londoni irodájának térségi elemzője szerint az inflációs cél 238-240 forintos euró-árfolyamon tartható, és a jegybank valószínűleg ide akarja visszavezetni a forintot. A szakember szerint a jövőbeni kamatlépések ügyében most a piac kezében van a döntés: ha a befektetők ismét erősítik a forint árfolyamát, akkor a jegybank újra kamatot csökkent - bár erre Desbarres kevés esélyt lát.