Sztrájkolnak a nagy belgiumi kikötőkben

Vágólapra másolva!
Pénteken hajnalban számos nyugat-európai kikötőben beszüntették a munkát a dolgozók, tiltakozásul amiatt, hogy az Európai Unió liberalizálni kívánja a tengeri kikötőkben a szolgáltatásokat és a munkavállalást.
Vágólapra másolva!

Európa második legnagyobb forgalmú kikötőjében, a belgiumi Antwerpenben a sztrájkoló dokkmunkások elzárták a kikötőbe vezető utak egy részét, sztrájkőröket állítottak a konténer-kirakóhely felé vezető útra. A szakszervezetek arra kérték tagjaikat, hogy pénteki munkaidejüket sztrájkőrséggel töltsék.

Antwerpen főügyésze megtiltotta a kikötői dolgozóknak utak elzárását, de a sztrájkolók szerint ők nem is akadályozzák a forgalmat, csak a kikötő területén. Antwerpen kikötőjében 6500 szakszervezetileg elismert dokkmunkás dolgozik.

Sztrájkőrségek állták körül két másik nagy belga kikötő, Zeebrugge és Oostende hajóállásait is. A belga szakszervezetek vezetői úgy nyilatkoztak pénteken, hogy ha az EU nem változtat a kikötői szolgáltatások liberalizálásának tervén, újabb sztrájkokat fognak rendezni ellene a dolgozók.