Infláció alatt a betéti kamatok

Vágólapra másolva!
Alig egy héttel a jegybank kamatcsökkentései után a kereskedelmi bankok többsége jelentős mértékben, 2-3 százalékkal csökkentette betéti kamatait. Az új feltételek életbe lépését követően a lekötött betétekre fizetett kamat az 5, de egyes hitelintézeteknél a 4 százalékot sem éri el - írja szerdai számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A betéti kamatok csökkentése azt jelenti, hogy sok esetben a lekötött pénz hozama az inflációt nem ellensúlyozza, a megtakarítások így veszíthetnek vásárlóértékükből.

A csökkentett kamatok a K&H-nál, a Budapest Banknál, a Citibanknál,és az Inter-Európa Banknál már életbe léptek, néhány hitelintézetnél január végétől, de legkésőbb február 10-től változnak meg a kamatok. Kedden az OTP is bejelentette, hogy csökkenti betéti kamatait, ugyanakkor olcsóbban adja hiteleit is.

Luxusutazás négy keréken/uzletinegyed/peugeot/20030120luxusutazas.htmlEmlékszik a hosszú, kimerítő utazásokra vagy az autók végeérhetetlenül araszoló sorára? És arra a reménytelen érzésre, amellyel az autójában üldögélt egy-egy belvárosi dugóban? (x)

Szakemberek szerint a jelenlegi kamatszint irreálisan alacsony, ezért csak átmenetileg marad fenn. Huszár Róbert, A Raiffeisen Bank lakossági üzletágának vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy két héttől két hónapig tarthat az az intervallum, amin belül megnyugszik a piac és megteremtődnek a kamatemelés feltételei. A banki betétekre fizetett kamat csökkentése egyébként jelentős károkat okoz a pénzintézeteknek, mivel a betétesek megtakarításait az általuk fizetett kamatnál alacsonyabb - 4 százalék alatti - hozammal tudnák befektetni a bankközi devizapiacon - írja a Népszabadság.