OBA: 37 milliárd feletti vagyon

Vágólapra másolva!
Az Országos Betétbiztosítási Alap által kezelt vagyon tavaly 37,3 milliárd forint volt, ami idén várhatóan mintegy 41,3 milliárd forintra nő. Jánossy Dániel, az OBA ügyvezető igazgatójának elmondása szerint - számos egyéb módosítás mellett -január 1-jétől 3 millió forintra emelkedett az OBA által kifizethető kártalanítási összeg.
Vágólapra másolva!

Jánossy Dániel az újdonságok között említette még, hogy az egymillió forint feletti összegnél a betétesnek 10 százalékos önrészt kell vállalnia. Az Európai Unió betétbiztosítási irányelveihez igazodva, január 1-jétől a hitelintézetek által kibocsátott értékpapírok, azaz a hitelintézeti kötvények és letéti jegyek is a védett megtakarítások közé tartoznak, ami 500 milliárd forinttal növelte az OBA potenciális kártalanítási kötelezettségét.

A hárommillió forintos kártalanítási összeg hatályba lépése és az azt ellensúlyozó betétesi önrész bevezetése - egyéb tényezőket (pl. nevesített betétek, újonnan díjalapot képező értékpapírok) figyelmen kívül hagyva - mintegy harmadával növeli az OBA számára potenciális kártalanítási kötelezettséget jelentő betétállományt.

Mindemellett a hatmillió forintos kártalanítási összeghatár bevezetésére történő felkészülés eredményeképpen felhalmozott vagyon, valamint a magyar bankrendszer nemzetközi hitelminősítő szervezetek által is elismert szilárdsága 2003-ban lehetővé tett egy jelentős díjkulcs csökkentést az alábbiak szerint.

OBA díjkulcsok 2003-ban

Betétosztályok

2002-es díjkulcsok (ezrelék)

2003-as díjkulcsok (ezrelék)

1 millió forintig terjedő betétek után

1,2

0,5

1 forinttól 6 millió forintig terjedő betétek után

0,9

0,3

6 millió 1 forint feletti betétek után

0,2

0,05



Forrás: OBA sajtóközlemény