Az EU egy csernobili típusú reaktort finanszírozna

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy pénzügyi támogatást nyújt Oroszországnak egy csernobili típusú atomreaktor befejezéséhez - állítják az Európai Parlamentben képviselt zöldek, akik csütörtökön felháborodottan kommentálták az értesülést.
Vágólapra másolva!

A környezetvédők egy kiszivárogtatott bizottsági feljegyzésre hivatkoznak, tárgyszerűen elismerve ugyanakkor, hogy az csupán tájékoztató jellegű, és nem tekinthető hivatalosnak. A dokumentumban mindenesetre az is szerepel, hogy esetleg Euratom-hitelből lehetne finanszírozni a Moszkvától 300 kilométerre délre lévő Kurszk-5 reaktor építésének a befejezését, amit Oroszországban forráshiány akadályoz.

Első generáció

A Kurszk-5 egy 1000 megawattos RMBK- (a csernobilival azonos típusú) reaktor, amely a szovjet időkben tervezett ilyen létesítmények első generációját képviseli.

Claude Turmes, a zöldek energetikai kérdésekkel foglalkozó koordinátora szerint a bizottsági feljegyzés "lerántja a leplet az Euratom valódi céljáról, ami továbbra is a nukleáris energia alkalmazásának elterjesztése. A bizottság a nyilvánosság előtt azt hangoztatja, hogy a nukleáris biztonság érdekében cselekszik, de ez puszta propaganda, aminek az a célja, hogy támogatást szerezzen csernobili típusú reaktorok építésének befejezéséhez."

A szóban forgó bizottsági feljegyzés egy úgynevezett non-paper; a közösségi zsargonban így nevezik azokat a tájékoztató, véleményközlő vagy helyzetértékelő dokumentumokat, amelyeknek semmilyen hivatalos státusa nincs. Ez a non-paper a bizottság válaszait tartalmazza azokra a kérdésekre, amelyeket a miniszterek tanácsának pénzügyi munkacsoportja decemberben tett fel az Euratom-hitelkeret növelésére vonatkozó javaslattal kapcsolatban.