Felpörgetné a világgazdaságot egy rövid háború

Vágólapra másolva!
Egy angol kutatóintézet jelentése szerint egy gyors, rövid Irak elleni csapás jót tenne az amerikai gazdaságnak. Ezzel szemben egy elhúzódó háború miatt 30 százalékkal esnének a tőzsdei részvények, és 2 százalékkal csökkenne a nemzeti össztermék értéke.
Vágólapra másolva!

Az angliai Institute of Directors (IOD) kutatóintézet szerit 80 dollár fölé emelkedne az olaj világpiaci ára, ha Irak ellen elhúzódna a háború, írja a BBC News Online. A tanulmány szerint ennek az esélye viszonylag kevés, és inkább gyors és rövid csapás valószínű. Ebben az esetben az amerikai gazdaság 2,9 százalékkal nőne, az olaj világpiaci ára pedig a megszokott 20 dolláros szint alá süllyedne.

Rekordhiányt okozhat Bush gazdaságélénkítő csomagja/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030108rekordhianyt.html

Egyes vélemények szerint George W. Bush amerikai elnök pontosan ezért fontolgatja az Irak elleni háborút. A világ vezető gazdasága az elmúlt két évben megszenvedte a terrorizmus okozta félelmet és befektetői bizonytalanságot.

Rend a lelke az utazásnak/uzletinegyed/peugeot/20030120rend.htmlIsmeri azt a bosszantó érzést, amikor minden karnyújtásnyira van, mégsem talál meg semmit? (x)

A tanulmány szerint egy rövid háború is sokkal jobbat tenne a gazdaságnak, mintha maradna a piacra mostanában jellemző bizonytalanság. Az elemzők szerint Bush elnöknek sokkal könnyebb dolga lenne a Kongresszussal elfogadtatnia új adócsökkentési csomagját akkor, ha ezt a "gazdasági szempontból elfogadható" megoldást választja, vagyis háborút indít Irak elen. Ha a olaj világpiaci ára csökken, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is tudna kamatot csökkenteni, áll a tanulmányban. Az IOD elemzése azért készült, hogy a gazdasági szereplők számára nyilvánvaló legyen, hogy milyen nehéz év várhat a brit exportpiacra - mondta az intézet vezető közgazdásza, Graeme Leach.