A jegybank félti az inflációs célt

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank keddi euró-aukciója során 200-300 millió eurónyi forintot vont ki a magyar pénzügyi rendszerből, a Napi Gazdaság információi szerint. Számítások szerint ezzel a spekulánsok akár 2,6 milliárd forintot is veszthettek. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint az idei inflációs cél veszélybe kerülhet a magas olajárak és a versenyszektor béremelése körüli bizonytalanság miatt.
Vágólapra másolva!
Pénzügyminisztériumhttp://www.p-m.hu

A kormánynak és a jegybanknak együttes szándéka, hogy nem értékeli fel a forintot, mondta László Csaba pénzügyminiszter. A szaktárca vezetője szerint az országba beáramló forró tőkével spekulálók már eddig is több százmillió dollár veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, a jegybank keddi devizaaukciójával pedig további veszteséget szenvedtek, amelynek mértéke 1,8-2,6 milliárd forint közé tehető. A jegybank ugyan nem hozta nyilvánosságra az értékesítés eredményét, a Napi Gazdaság információi szerint ez 200-300 millió eurónyi forintot jelentett. A keddi aukción a hétfői értékesítéssel szemben az MNB-nél devizapiaci limittel rendelkező külföldi pénzintézetek is tehettek ajánlatot. Az aukciónak az az egyik előnye, hogy a jegybank euróeladásai így nem járnak a forint erősödésével.

MNBhttp://www.mnb.hu

A keddi aukció arra is utal, hogy a jegybank nem látja szívesen a határokon belül a spekulációs tőkét. Szakemberek szerint ugyanakkor még mindig jelentős mennyiségű forró pénz van a magyar bankrendszerben, ami közvetlenül nem járul ugyan hozzá az infláció növekedéséhez, azonban hosszú távon veszélyeztetheti az inflációs cél elérését. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint viszont az inflációs célt más oldalról fenyegeti veszély: decemberben a kitűzött 4,5 százalékos szintet meghaladhatja az áremelkedés mértéke a versenyszektor béremelése körüli bizonytalanság és az olajárak szintje miatt. Járai szerint a jegybanknak elsősorban a 2004-es, és az azt követő célkitűzésekre kell összpontosítani. Szerinte a jövő decemberi inflációs cél a kormánnyal közöse kitűzött 3,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékos szinten belül tartható. A Reuters elemzői konszenzusa is idei évre pesszimista, és a decemberi éves áremelkedést 5,01 százalékra teszi, a 2004-es inflációt tekintve viszont 4,07 százalékos szintre számítanak.