A palesztinok többsége nyomorban él

Vágólapra másolva!
A Keresztény Segély elnevezésű jótékonysági szervezet legfrissebb elemzése szerint a Jordán folyó nyugati partján és a Gáza-övezetben élő palesztinok többsége rendkívüli nyomortól szenved, a lakosság háromnegyede napi 2 dollárnál kevesebből él, a gyerekek negyede pedig alultáplált - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint a kialakult helyzetért az izraeli hadsereg a felelős, és felhívja a nyugati országokat: gyakoroljanak nyomást Izraelre annak érdekében, hogy csapatait rendelje vissza a 2000. szeptember előtt elfoglalt pozícióiba. A szervezet úgy véli, hogy a nyomor sokkal nagyobb hatást fejt ki a palesztinok mindennapjaira, mint az erőszak.

Az elemzés példákkal is szolgál arra, hogy a háborús helyzet miként befolyásolja a palesztinok életét. A farmerek olíva- és citrus-ültetvényeit például az izraeli tankok és bulldózerek teszik tönkre rendszeresen, a kereskedők pedig az útlezárások miatt képtelenek eljutni a szomszédos falvakba.

Az elemzés egyértelműen az intifáda kirobbanása óta tartó izraeli megszállást teszi felelőssé az uralkodó állapotokért, és leszögezi, hogy a jelen körülmények között nincs esély a hosszú távú fejlődés biztosítására. Az évtizedes konfliktus okát elsősorban a zsidó telepek építésében, az egyenlőtlen vízmegosztásban látja a szervezet, és abban, hogy a palesztin családok legtöbbje elveszítette földjét.

Arafat, az egyszemélyes palesztin kincstár/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20020826arafat.html

A szervezet ugyanakkor a Palesztin Hatóságot korrupcióval, szakszerűtlenséggel, és a nyomor megakadályozásának elmulasztásával vádolja, és felszólítja az ellenőrzése alatt álló területek szuverenitásának biztosítására, illetve egy fórum létrehívását szorgalmazza, amely a vízkészletek igazságosabb elosztását biztosítaná.

Az elemzés zárszavában leszögezi, hogy bármiféle előrelépésre csak a béketárgyalások újbóli megkezdésével van esély, de hozzáteszi, hogy ennek jelenleg minimális a valószínűsége - írja a BBC News Online.