Erős veszteségek a világ tőzsdéin

Vágólapra másolva!
George W. Bush beszéde hatására meredek esés tapasztalható a világ tőzsdéin. Az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy az Irak elleni háború közel van. A londoni tőzsdemutató hétéves mélypontra zuhant.
Vágólapra másolva!

A FTSE 100-as index Londonban már eleve hétéves mélypontján nyitotta a szerdai kereskedést, és egy órával a nyitás után 3400 pont alá esett. Fél tizenkettőkor másfél százalékos mínuszban volt. A frankfurti DAX 30-as 2,5 százalékkal volt kevesebb a keddi záró értékénél, míg a párizsi CAC 40-es mutató 1 százalékos esésben volt. Elemzők szerint a csökkenés egyértelműen George W. Bush amerikai elnök beszédének tulajdonítható, amelyben azt mondta, hogy az Irak elleni háború közelebb van, mint valaha.

Bush megnevezte Irak tömegpusztító fegyvereit/nagyvilag/20030129bush1.htmlAz USA feltárja iraki bizonyítékait/nagyvilag/20030129bush.html

A nemzetközi devizapiacon a dollár is megszenvedte az elnök beszédét, és gyengülni kezdett. A jennel szemben két hete a legnagyobb esését produkálta az amerikai fizetőeszköz, és 118,13 jent ért délelőtt tíz órakor. Az euróval szemben is csökkent a dollár értéke, egy euró 1,0879 volt Londonban szerdán délelőtt, a keddi 1,0828-as záró érték után. A dollár 11 napja gyengül folyamatosan az euróval szemben.

A szakértők attól tartanak, hogy a háborús félelmek miatt meredeken visszaesik a fogyasztás, mind az Egyesült Államokban, mind Európában - írja a BBC News. A dollár gyengülése és a fogyasztás visszaesése alapjaiban rázhatja meg az amerikai gazdaságot, figyelmeztetett a Conference Board kedden. Az arany és az olaj - a két "háborús menedék" - világpiaci ára emelkedni kezdett a dollár gyengülésére. Az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára New Yorkban 32,80 dollárra emelkedett, míg az arany unciánkénti ára 371,10 dollárra nőt. Az év eleje óta az arany ára 7 százalékkal nőtt. Tavaly pedig 25 százalékkal emelkedett a nemesfém ára.