A szenátus jóváhagyta Snow kinevezését

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus közép-európai idő szerint péntek hajnalban nagy többséggel jóváhagyta a 63 éves John Snow pénzügyminiszteri kinevezését. Beiktatása így időben történhet, hogy támogathassa a kormányzatot a 2003/04-es költségvetés jövő héten kezdődő törvényhozási vitájában. Az elnök költségvetési kérelméhez jelentős, több évre szóló adócsökkentési terv is társul.
Vágólapra másolva!

George W. Bush elnök decemberben szemelte ki Snow-t, a CSX Corporation vasúttársaság elnök-vezérigazgatóját a nem sokkal korábban lemondásra kért Paul O'Neill posztjának betöltésére. O'Neill takarékosságpárti politikája nem egyezett az elnök elképzelésivel.

Egészséges, növekedéspárti gazdaságpolitika és a szabad és nyílt piac melletti elkötelezettség az erős dollár alapja - hangoztatta Snow a meghallgatáson. Kijelentette, hogy a költségvetési hiány várhatóan szerény lesz a GDP-hez képest. Hozzátette: az alacsony tőkepiaci kamatok is arra vallanak, hogy a befektetők nem tartanak nagy deficittől. Hasonlóképpen vélekedett a folyómérleg-hiányról is, amelyet a jelenlegi szinten nem tart aggasztónak.

Úgy vélte, hogy az elmúlt időszak megpróbáltatásai ellenére a gazdaság magához tér és föllendül. Elemzők e kijelentésből arra következtettek, hogy Snow már megismerhette a negyedik negyedévi gazdasági növekedési adatot, és azt valószínűleg biztatónak találta.

Snow a meghallgatáson elmondta: olyan politikát támogat, amely bátorítja a megtakarításokat, a beruházásokat és a vállalkozói erőfeszítéseket. Támogatásáról biztosította a kormányzat 674 milliárd dolláros, főleg adócsökkentéseket tartalmazó gazdaságösztönző programját, nem utolsó sorban azért, mert az ösztönzi munkahelyek teremtését. Kijelentette, hogy szerinte az adócsökkentések lökést adnak a részvénypiacnak, és több vállalatot ösztönöznek osztalékfizetésre is.

Snow és felesége vállalta, hogy eladják részesedésüket a CSX-ből és további hetven vállalatból, amelyekben részvényeik vannak, az ismertebbek közül például az AOL Time Warnerből, a HSBC Holdings Plc-ből és a Tyco International Ltd-ből.