Az interneten próbálták eladni a Columbia darabjait

Vágólapra másolva!
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élesen elítélte és felháborodásának adott hangot, hogy a szombaton szerencsétlenül járt Columbia űrrepülőgép egyes darabjait az interneten próbálták értékesíteni a megtalálók. Alig pár órával a tragikus baleset után egyes roncsdarabokat néhány dolláros áron kínálták az eBay aukciós oldalon - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A roncsdarabok annak ellenére kerültek fel az internetes oldalra, hogy a NASA és több kormányhivatal is nyomatékosan kérte a lakosságot: ne nyúljanak az űrrepülőgép darabjaihoz, mert azok esetleg mérgező anyagokat tartalmazhatnak. Az amerikai törvények értelmében egyébként a Columbia roncsai az amerikai kormány tulajdonát képezik, és azok eltulajdonítása büntetendő cselekmény. Az űrrepülőgép darabjait eddig közel 1200 helyszínen találták meg Texas és Louisiana államok területén.

Az eBay azonnal eltávolította oldaláról a roncsok ajánlatait, és egy felhívást is közzétett, amely tiltja a hasonló darabok árverését. Az aukciós oldalon egyébként jelenleg is megtalálhatók a Columbia és már űrrepülőgépek ereklyéi, de minden esetben feltüntetik a megnevezés mellett, hogy nem a balesetet szenvedett űrhajóról származó tárgyról van szó. A korábbi űrrepülésekhez - különösen a Columbia útjaihoz - kapcsolódó ereklyék árfolyama meredeken emelkedni kezdett a tragédiát követően.

A Columbia tragédiája/tudomany/columbia/index.htmlAz [origo] összeállítása.

A hétfői napon mintegy 1525 olyan tárgy árverése kezdődött meg az eBay-en, amely a szerencsétlenül járt űrrepülőgép utolsó útjához kapcsolódik, főként fényképek, jelvények és az STS-107 jelzésű küldetés részletes programját tartalmazó füzetek - írja a BBC News Online.