Túlkínálat lehet az olajpiacon

Vágólapra másolva!
A venezuelai olajipari sztrájk vége és a termelés újraindítása miatt az idei év közepén jelentős túlkínálat jelentkezhet a nemzetközi olajpiacokon, ami az olajárak zuhanásához vezetne - véli Abdullah al-Attiyah, az OPEC elnöke.
Vágólapra másolva!

Az olaj hordónkénti ára az iraki háborús aggodalmak, illetve a kéthónapos venezuelai sztrájk miatt 30 dollár fölé emelkedett, de az ország olajkitermelése hamarosan helyreáll, ami túlkínálathoz és az árak csökkenését eredményezheti. Az olajkartell elnöke ugyanakkor elmondta, hogy az iraki háború kitörése mérsékelné az árcsökkenést.

A múlt hónapban az OPEC tagállamai a termelés növeléséről határoztak az árak stabilizálása érdekében. Legfrissebb nyilatkozatában ugyanakkor Abdullah al-Attiyah aggodalmának adott hangot, hogy az olajárak az áprilistól júniusig tartó negyedévre jelentősen csökkenhetnek.

OPEChttp://www.opec.org

A sztrájk csúcspontján napi 150 ezer hordóra esett vissza a venezuelai termelés, de mára elérte a napi 1,4 millió hordót, néhány héten belül pedig elérheti kapacitása tetőpontját, a napi 2,8 millió hordót - írja BBC News Online.