Az Alcatel miatt esnek az európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb távközlési berendezéseket gyártó cége, az Alcatel kedden arra figyelmeztetett, hogy eladásai jelentősen - akár 30 százalékkal is - visszaeshetnek ebben a negyedévben. A vezető európai tőzsdemutatók gyengüléssel reagáltak a jelentésre, a távközlési szektorban pedig általános zuhanás következett be.
Vágólapra másolva!

A Financial Times 100 részvényt tömörítő mutatója, a londoni FTSE 0,7 százalékot csökkent nyitás óta az Alcatel bejelentésének köszönhetően. A frankfurti Xetra Dax 30-as mutató és a párizsi CAC 40-es index pedig egyaránt 1,3 százalékot vesztett értékéből.

Tőzsde/uzletinegyed/befektetes/tozsde/index.htmlKövesse nyomon a kereskedést az Üzleti Negyed szolgáltatásával!

A párizsi értéktőzsdén a francia Alcatel részvényeinek árfolyama 5,4 százalékot esett, és 6,3 eurón állt délben. A szektor többi szereplője sem teljesített jól: a svéd távközlési óriás Ericsson közel 10 százalékot vesztett értékéből. A befektetők így mutatták ki nemtetszésüket a cég legutóbbi jelentésével kapcsolatban, amelyből kiderült, hogy az Ericsson már a hetedik negyedéve kénytelen veszteséget elkönyvelni. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia részvényeinek árfolyama 3,2 százalékot esett, míg a német Siemens papírjai 2,3 százalékot vesztettek értékükből.

A piacokon egyébként kedden délelőtt a kivárás volt a jellemző, a kereskedők és a befektetők egyaránt az amerikai külügyminiszter iraki helyzetről szóló beszédére várnak, amit Colin Powell az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén tart szerdán. A beszéd kulcsfontosságú lehet abban, hogy Amerika meggyőzze szövetségeseit a katonai akcióról - írja a CNN.