A térség gazdasága megsínylené az iraki háborút

Vágólapra másolva!
Az esetleges Irak elleni háború 0,3 százalékkal visszavethetné a nyolc közép-kelet-európai uniós tagjelölt idei gazdasági növekedését, míg az inflációs rátát fél százalékponttal emelné az említett országokban - áll a Bank Austria-Creditanstalt szerdai közleményében.
Vágólapra másolva!

A bank szakértői most arra számítanak, hogy az iraki háború ki fog törni, így a térség gazdasága 3,1 helyett 2,8 százalékkal bővülhet 2003-ban, míg az átlagos inflációs ráta 3 helyett 3,5 százalékos lesz.

Az elemzés szerint a közép-kelet-európai tagjelöltek exportja az unió és az Egyesült Államok vártnál alacsonyabb gazdasági növekedése miatt 1,2 százalékponttal elmarad idén a várakozásoktól.

A térség gazdaságára a szakértők szerint különösen a kőolaj árának emelkedése lesz hatással: az elemzők szerint a fegyveres konfliktus kezdetén az olaj hordója 40 dollárba kerül majd, és az év végén is 37 dolláros világpiaci olajárra számíthatunk. Az euró és a hozzá kötődő valuták árfolyamnyeresége a dollárral szemben ugyanakkor megakadályozza, hogy a magas olajár erő

sebb hatást gyakoroljon a leendő tagországok gazdaságára. A BA-CA szerint az euró árfolyamának éves átlaga 1,10 dollár lesz, ami 15 százalékos felértékelődést jelent éves szinten.