Használható a Világbéke Országának pénze

Vágólapra másolva!
Hollandiában használható az a fizetőeszköz, amit Maharisi Mahes jógi követői vezettek be mint az általuk létrehozott Világbéke Országának pénzneme. A holland jegybank rábólintott a raam használatára, és azóta több mint száz bolt elfogadja a guru-pénzt.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A raamot tavaly októberben vezették be Maharisi Mahes jógi követői. Az indiai guru egykor a Beatles révén vált világszerte ismertté. A pénznem jelenleg csak valutaként létezik, egyes, ötös és tízes bankjegyekben és tízes érmében, amelyekből százezer darab van forgalomban Hollandiában és az egyesült államokbeli Maharishi Vedic Cityben, Iowa államban. Sőt, Amerikában 35 államban hozzá lehet jutni raam-alapú kötvényekhez is, csakúgy, mint Hollandiában.

A Világbéke Országahttp://194.151.37.177/EasyWeb.asp?pcpid=60

Hollandia eddig az egyetlen európai uniós állam, amely elismeri a raamot. A holland jegybank 10 euróban rögzítette a raam árfolyamát. A jegybank szerint a hitközösség mindent a törvényeknek megfelelően tett. A raamot fizetéskor lehet használni, de nem tarozik a törvényes fizetőeszközök kategóriájába, írja a BBC News. Hollandiában 30 városban több mint száz bolt fogadja el a pénzt. A tulajdonosok a roermondi Fortis Bankban válthatják be euróra raamjukat.

Forrás: MTI
Maharshi és a Beatles 1967-ben

A Maharisi-mozgalom "pénzügyminisztere", Benjamin Feldman a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a fizetőeszközt a szegénység leküzdésére és a világbéke megteremtésére kívánják felhasználni. Szerinte a világ országai arra használhatják fel a pénzt, hogy mezőgazdasági és fejlesztési projekteket indítsanak el, majd "néhány jól sikerült aratás után" a pénznemben keletkező hasznot beválthatják nemzetközileg elismert keményvalutára. "Több mint másfél milliárd ember él rendkívüli szegénységben, és az olyan fizetőeszközök, mint a dollár, elérhetetlenek számukra" - mondta Benjamin Feldman. A raamot azért vezették be egy olyan viszonylag gazdag országban, mint Hollandia, hogy a fejlődő országoknak példaként szolgáljon, tette hozzá. A mozgalom az Európai Unióban is bevezetné a pénzt.

Maharisi Mahes jógi transzcendentális meditációs módszerével vált ismerté a nyugati világ számára negyven éve. Leghíresebb követői a Beatles tagjai voltak. Mozgalma világszerte mintegy hatmillió főt számlál.