Az ITDH 305 millió euró befektetésről döntött tavaly

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben 48 magyarországi befektetésről döntöttek a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) közreműködésével; a befektetések teljes tervezett értéke mintegy 305 millió euró. 2003-ban eddig 164 millió euró összegű befektetésről született döntés - mondta Lednitzky Péter, az ITDH vezérigazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az eseményen elhangzott, hogy az ITDH a Magyarországra érkező működőtőke befektetések 30-40 százalékának megvalósulásában működik közre. Az intézmény jelenleg közel 200 befektetési projekt előkészítésében vesz részt. Ebből 36 beruházás értéke mintegy 1 milliárd forint feletti - mondta a vezérigazgató.

Az ITDH összesítése szerint 2002 júniusa és 2003 januárja között az egymillió euró feletti beruházások többsége - összesen 14 - Nyugat-Magyarországon valósult meg. E projektek összesített értéke 80 millió euró volt. Kelet-Magyarországon ennél kevesebb, - hat darab - de nagyobb volumenű tőkebefektetés valósult meg: 6 darab, összesen 117 millió euró értékben.

A vezérigazgató elmondta: az európai uniós tagországokból érkező befektetések adták az összes beruházás 72 százalékát. A tengerentúli befektetők közül Japán részesedése 12 százalék, Kanadáé 8 százalék, az Egyesült Államoké pedig 6 százalék. Az EU-ból érkező beruházók elsősorban a gépjárműgyártás, -beszállítás iránt érdeklődnek.

ITDHhttp://www.itdh.hu

Idén egyébként csaknem 164 millió eurós befektetésről hozott már döntést az ITDH, ezek elsősorban mezőgazdasági öntözőberendezések gyártására, szoftverfejlesztésre, autóalkatrész- és autóelektronikai egységek gyártására irányulnak.

A vezérigazgató szerint szemléletváltásra van szükség az ITDH-nál: nagyobb figyelmet kell fordítani a délkelet-európai régió, a FÁK-országok, illetve Kína viszonylatában a kereskedelem-fejlesztésre, és szükség van a külképviseleti hálózat átalakítására is.

Új vezető az ITDH-nál/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20021121ujvezeto.html