A svájci menedzserek dolgoznak a legtöbbet

Vágólapra másolva!
A világon a svájci menedzserek dolgoznak a legtöbbet - heti 57,1 órát -, utánuk 56,7 órával az indiaiak, majd alig valamivel kevesebbel a hollandok és a bolgárok következnek. Az osztrákok 53,2 órája elmarad az 54,4 órás középértéktől és viszonylag a legkevesebbet, 51,5 órát a francia vezetők dolgoznak - állapította meg a Kienbaum Management német tanácsadó cég tíz országban végzett felmérése, amelyet az osztrák APA hírügynökség kedden ismertetett.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerzői hangsúlyozták: a munkával töltött idő semmit nem mond a teljesítményről és a termelékenységről, továbbá a vezető beosztásúak jövedelme, netán a teljesítménye és bére közötti viszony nem képezte a kutatás tárgyát.

Állás-Karrier/uzletinegyed/allas-karrier/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata.

A megkérdezettek több mint 80 százaléka dolgozik heti 50 óránál többet, vagyis átlagos munkaidejük meghaladja a napi tíz órát. A legtöbb idő - napi 98 perc - a belső értekezletekre megy el, a második helyen a kommunikáció (telefonálás, e-mail) áll, amely jó egy órát vesz igénybe, a kollégákkal folytatott megbeszélések egy órát, az ügyfelekkel való tárgyalások napi 54 percet emésztenek fel, s egy munkanapra vetítve a menedzserek átlagban 53 percet töltenek szolgálati úton, továbbá ugyanennyi időt fordítanak koncepciók kidolgozására.

A vezető beosztású munkaerők közül ugyan több mint 60 százalék dolgozik néha otthon, de ritkán többet heti 5 óránál.

Nagy eltérések mutatkoznak a vasárnapi munkát illetően: míg Hollandiában és Bulgáriában a megkérdezettek több mint 90 százaléka számára megszokott a vasárnapi munka, addig például Ausztriában legfeljebb a menedzserek 25 százaléka dolgozik vasárnaponként.

Menedzsmentfórumhttp://www.mfor.hu

A megkérdezetteknek csupán 6 százaléka tudja rendszeresen betartani feszített időbeosztását, 63 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez messzemenően sikerül, de 31 százaléknál az eltervezett beosztás igen gyakran felborul. Ennek oka többnyire a felettesek utasítása, s ezzel kapcsolatban a tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy 1-3 másodperces rövid zavarás akár 20 perces koncentráció-kiesést is vonhat maga után.

A világ menedzserei tavaly átlagosan 21,7 napot töltöttek szabadságon, a legtöbbet - 28 napot - a franciák üdültek. A holland menedzserek 25, a németek és svájciak 24, a bolgárok azonban alig 15 napot töltöttek pihenéssel - derül ki a tanulmányból