Dezinflációt várnak januárra az elemzők

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság által megkérdezett makroelemzők szerint az idei év első hónapjában 4,7 százalékos volt az éves, 1,2 százalékos pedig a havi infláció. Decemberben az 5,1 százalékos becslések helyett 4,8 százalékos árdrágulást regisztráltak. A pénteken ismertetendő hivatalos adatok előtt a szakértők 4,4 és 5 százalék közé teszik az éves fogyasztói árindexet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A decemberi adatok és az előrejelzések közti eltérést főként az élelmiszerek és az üzemanyagok árindexei okozták. Az elemzői vélemények szerint januárban havi szinten az élelmiszerek drágulása volt a legdinamikusabb, de jelentős drágulást várnak a szakértők a szolgáltatások, üzemanyagok és egyéb cikkek körében is.

Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír elemzője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy véleménye szerint a kenyér, a tejtermékek és az édességek 2-4 százalékkal drágultak januárban, ami az élelmiszerek árufőcsoportjában 1,9 százalékos inflációhoz vezetett.

Ennél kisebb drágulásra számít ebben a főcsoportban Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője, aki szerint ebben a szegmensben csupán 0,5-0,6 százalékkal emelkedtek az árak. Egyetértés alakult ki a szakértők között ugyanakkor abban, hogy decemberhez képest a ruházati termékek árszintje csökkent leginkább, mintegy 2,0-2,5 százalékkal, amit a szezonális hatásokkal magyarázható.

A tartós fogyasztási cikkek árszintje az elemzők többsége szerint stagnált januárban - írja a Napi Gazdaság.