Adóamnesztiát terveznek Németországban

Vágólapra másolva!
A német kormány számításai szerint részleges adóamnesztiával idén 20 milliárd külföldre menekített euró kerülne vissza Németországba, ami 5 milliárd euró többletadót eredményezne. A törvénytervezetet a kormány várhatóan a szerdai ülésén hagyja jóvá.
Vágólapra másolva!

Az 5 milliárd eurós nagyságrendű adótöbbletből több, mint 2-2 milliárd euró a szövetségi, illetve a tartományi kasszákba, 750 millió euró pedig a helyi hatóságokhoz kerülne.

A német kormány decemberben bejelentett terve szerint az, aki 2003 végéig visszahozza a törvényellenesen külföldön levő pénzét és azt a kincstárnak bejelenti, 25 százalék adót fizet a tőke után, a kamatjövedelemre kivetett adó mellett. Az amnesztia 2004. június 30-ig tart, és a 2004. január 1. és 2004. június 30. között hazahozott pénzekre az adókulcs 35 százalékos.

Németországban jelenleg a kamatjövedelmek után a személyi jövedelemadó részeként kell adózni, így a tényleges adóteher elérheti a 48,5 százalékot. Ez a rendszer a német adózókat arra késztette, hogy eurómilliárdokat helyezzenek el luxemburgi és svájci számlákon, hiszen ezekben az országokban nem adóztatják meg az EU-polgárok megtakarításait.

Hans Eichel pénzügyminiszter sokáig ellenezte az adóamnesztiát, azzal érvelve, hogy az méltánytalan a rendesen adózó állampolgárokkal szemben. A nagy államháztartási hiány azonban ezen álláspont megváltoztatására késztette a kormányzatot.

Németország államháztartási hiánya tavaly a GDP 3,75 százaléka volt, messze meghaladva az euróövezeti tagság 3 százalékos feltételét.