Gripen-program: 15 ezer új munkahely keletkezhet

Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium (HM), illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) képviselői, a svéd védelmi tárca, illetve Gripen International megbízottai - 2003. február 3-án Budapesten aláírták a 14 db JAS39 Gripen típusú harcászati repülőgép bérletéről és a gazdasági ellentételezésről szóló megállapodásokat módosító okmányokat. A módosítások nyomán a beruházások összesen 13-15 ezer új munkahelyet teremthetnek - derül ki a GKM [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.
Vágólapra másolva!

A módosításra a magyar fél új műszaki-specifikációs, valamint pénzügyi igényei alapján, több hónapos tárgyalás eredményeként került sor. A védelmi területen lefolytatott egyeztetésekkel párhuzamosan a GKM és partnere a svéd-brit Gripen International között is tárgyalások folytak az ellentételezési megállapodás feltételeinek módosításáról.

Szalay Gábor, a GKM politikai államtitkára elmondta: az ellentételezésre vonatkozó magyar jogszabályok figyelembevételével a svéd fél ellentételezési kötelezettsége is növekszik, melyet új kötelezettségek vállalásával teljesít. A beruházások a program során összesen 13-15 ezer új munkahelyet hozhatnak létre - tette hozzá az államtitkár.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlTöltse ki kérdőívünket!

A február 3-án aláírt módosítás szerint az ellentételezési kötelezettség a bérleti szerződés teljes nettó értékének, 174 milliárd forintnak 110 százaléka, 191 milliárd forint. Szalay Gábor hozzátette: az úgynevezett indikatív listában szereplő szorzó figyelembevételével az ellentételezési kötelezettség 226 milliárd forint. A módosított szerződés értelmében az alapösszeg 32 százaléka a beruházási hányad.

A program összegének emelkedése következtében meghosszabbodik a teljesítés határideje is: a korábbi 9 évről 14 évre, azzal, hogy a kötelezettségek felét 8 éven belül kell teljesíteni.

A módosítások nyomán a gazdaság új szektorai is bekerülnek az ellentételezési programba, így például a vasút- és repülőtér-építés, gyógy- és wellness szállodák építése, repülőtechnikai befektetések, valamint a harcászati repülőgépek részére bizonyos javító-karbantartó szolgáltatások elvégzése - derül ki a GKM közleményéből.