Az Ecostat 5,2 százalékos éves inflációt vár

Vágólapra másolva!
Az Ecostat előrejelzése szerint az idén az éves fogyasztói árindex 5,2 százalék lesz, a decemberi 5,1 százalék körül várható. Az intézet jelentése szerint a 12 havi árindex augusztusban éri el csúcsát. Jelentősebb drágulás, az iraki háborútól függően az üzemanyagoknál várható.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet prognózisa szerint 2003-ban kisebb mértékű javulás várható az ipari termelésben. A belföldi értékesítés lassú növekedése mellett az export az előző évi szinten alakul idén. Előrejelzésük szerint összességében 4-5 százalékos termelés-növekedés várható 2003-ban.

Az építőipar teljesítménye a 2001. évi 8,3 százalék után 2002-ben több mint 20 százalékkal bővült. Erre az évre a tavalyi magas bázis miatt alacsonyabb, 10-12 százalékos emelkedéssel számolnak a kutatók.

Az Ecostat szerint a forint elleni spekulációs támadás visszaverése rövidtávon sikert hozott, de középtávon veszteséget eredményez. A jelentés szerint az MNB egyelőre nem tudta elérni, hogy a spekulációs célú, mintegy 4 milliárd euró távozzon az országból, ezért kivárás jellemzi a piacot.

Az irányadó kamat csökkentése és a kamatfolyosó plusz-mínusz 3 százalékra történő kiszélesítése nyomán a kereskedelmi bankok kamatai olyan mértékben csökkentek, hogy az a kereslet emelkedésén keresztül jelentkező inflációs nyomást mutat.

A jelentésből kiderül, hogy az alacsony piaci kamatok ugyanakkor a lakossági megtakarítások csökkenéséhez is vezetnek, ami az államháztartás finanszírozási igényének szab korlátokat.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

Az Ecostat szerint nem várható jelentős változás idén a foglalkoztatottság alakulásában, az elbocsátások és az új munkahelyek teremtése várhatóan kiegyenlítik egymást. A gyárbezárások miatt inkább a gazdaság regionális szerkezetének változására számít az intézet.

A gazdaságelemző intézet szerint a költségvetésben kitűzött célok a kedvezőtlen körülmények ellenére teljesülhetnek.