Amerikai médiabojkott a francia árukra

Vágólapra másolva!
Az amerikai sajtó összpontosított támadásba lendült Párizs ellen: több csatornán biztatják a francia termékek elutasítására a közvéleményt. A francia külkereskedelmi miniszter megszólalási lehetőségét elutasította az egyik kereskedelmi csatorna.
Vágólapra másolva!

"Valamennyi francia áru bojkottját követelem a Perrier ásványvíztől a pezsgőig, a kozmetikai luxustermékektől a baszk sapkáig és a croissant-ig" - mondta egyik műsorában a nashville-i rádió közkedvelt műsorvezetője, Steve Grill. A rádiós sztár szerint a franciák megint elárulják Amerikát, és megérdemlik, hogy egyszer ennek az árát is megfizessék.

Bojkottálhatják a BMW-t Amerikában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030213bojkottalhatjak.html

A New York Post egyik múlt heti vezércikkében "Bojkottáljuk hálátlan szövetségeseinket!" cím alatt a franciák és németek áruinak semmibevételét ajánlotta. A hangulatkeltés nem mondható hatástalannak: számos amerikai étteremből lekerültek az étlapról a francia bordói és burgundi borok, egyes helyeken a hasábburgonyát (angolul: french fries) "szabadságkrumplira" (freedom fries) keresztelték át.

A Le Monde New York-i tudósítója a lap csütörtöki számában idézte Tucker Carlsont, a CNN ismert műsorvezetőjét, aki szerint "szakadék nyílt a franciák és amerikaiak között, a múltban szokásos ellentéteken túl Franciaország ma már nem Washington szövetségesének, hanem ellensúlyának képzeli magát, s ezek után semmi meglepő nem lenne abban, ha sikeresnek bizonyulna a francia áruk bojkottja".

Az amerikaiak közel fele kedvezőtlen véleménnyel van a franciákról

A francia áruk ellen bojkottot hirdető amerikai sajtótámadásokra válaszképp a francia külkereskedelmi miniszter megszólalási lehetőséget kért az egyik amerikai televíziós csatornán, de ott kategorikusan megtagadták, hogy kifejthesse Párizs Irak ügyében képviselt álláspontját.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

Francois Loos a párizsi LCI hírtelevízió csütörtök reggeli adásában számolt be sikertelen kísérletéről. A miniszter szerint egyelőre nincs szó az Egyesült Államokban forgalomban lévő francia áruk hivatalos bojkottjáról, ilyen lépés esetén az Európai Unió azonnal óvást jelentene be a Kereskedelemi Világszervezetnél (WTO), s nem kétséges, hogy az elmarasztalná a kezdeményező felet.

Amerika a francia termékek (borok, ásványvizek, kozmetikai termékek, sajtféleségek) Európán kívüli második legnagyobb felvevőpiaca. A Fox News hírtelevízió által közölt felmérés szerint az amerikai közvélemény 47 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van a franciákról, 26 százaléka nyilvánít rokonszenvet irántuk, míg 27 százalék nem nyilatkozott.

Alkalmat kellene találni, hogy közvetlenül az amerikaiakhoz szólva Párizs kifejthesse: továbbra is szövetségese Washingtonnak, ugyanúgy Szaddám Huszein bagdadi diktátor távozását és Irak lefegyverezését tekinti céljának, mint az Egyesült Államok, ez azonban nem zárja ki, hogy a cél eléréséhez más utakat találjon hatékonyabbnak, mondta a francia külkereskedelmi miniszter. Mindez nem indokolhat franciaellenes indulatokat, a francia áruk elutasítását, és válaszolási lehetőség hiányában nehéz valódi vitát folytatni, mondta Francois Loos.