Félmillió a legalacsonyabb uniós fizetés

Vágólapra másolva!
Munkát kapni az Európai Unió valamely intézményében a hazai fizetésekhez képest főnyereménynek számít. Ott ugyanis még a legalacsonyabb havi fizetés is több mint 2 ezer euró, vagyis körülbelül félmillió forint körüli. Az alkalmazottaknak emellett különböző kedvezmények is járnak.
Vágólapra másolva!

Magyar munkavállalók

Az Európai Bizottság a csatlakozást követő 7 évben közel 500 magyar állampolgárságú személy foglalkoztatását tervezi - derül ki abból a tervből, amit szerdán ismertettek Brüsszelben.

Az uniós intézményekben dolgozókat tevékenységi körük, és bérezésük szerint különböző kategóriákba sorolják. Az úgynevezett 'A' kategóriába lényegében a köztisztviselők tartoznak. A 'B' kategória az asszisztenseké, a 'C' a titkárnőké és a 'D'-be tartozik a kiszolgáló személyzet a büfé üzemeltetőktől kezdve a takarítónőkön át a technikai személyzetig - írja a Bruxinfo.

Minden kategórián belül különböző fokozatok vannak, ahol a fizetések is eltérőek. A köztisztviselőknél 8 különböző szint van, a főigazgatóktól (A1) kezdve a kezdő előadókig (A8). A köztisztviselői piramis csúcsán a főigazgatók állnak, 12-15 és fél ezer eurós (2,8 millió-3,6 millió forintos) havi fizetéssel. Minél régebb óta szolgál valaki, annál magasabb fizetést kap a főigazgatók között is.

Európai Unió/nagyvilag/index.htmlTovábbi EU-s hírekBruxinfohttp://www.bruxinfo.hu

A kereseti ranglétra legalján a kiszolgáló személyzet utolsó fokozatán (D4) 2 100 euró (félmillió forint) körüli fizetések vannak. Például egy három nyelven beszélő és 15 éves munkaviszonnyal rendelkező férjezett, de gyermektelen titkárnő körülbelül 3750 eurót (kb. 900 ezer forintot) visz haza havonta adózás után. Egy jogász 18 éves munkaviszonnyal a háta mögött, egy gyermekkel 6895 eurót (1,6 millió forintot) tehet el havonta az adó befizetése után. Egy informatikus asszisztens 20 éves tapasztalattal adózás után havonta körülbelül 4800 eurót (1,1 millió forintot) keres.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

A miniszteri rangú biztosok magyar mércével mérve már nagyon magas összeget keresnek. A bizottsági tagok alapfizetése a 17 000 euró (4 millió forint) havonta. Náluk is jobban keresnek a bizottság alelnökei, akikből jelenleg kettő van, ők 18 890 eurót kapnak. Az Európai Bizottság elnöke 20 854 euró, körülbelül 5 millió forint alapbért kap havonta. A bizottsági tagok ezen felül durván 610 eurót (150 ezer forintot) kapnak havonta reprezentációs célra és alapbérük 15 százalékát lakástámogatásra. Az Európai Unió intézményeiben dolgozók azért is anyagi kárpótlást kapnak, mert hazájuktól távol, külföldön kell dolgozniuk.

A Bizottság alkalmazottai az alapfizetésen túl több plusz juttatásban is részesülnek.

  • Családi pótlék, amit házas tisztviselők kapnak, és ami az alapfizetés 5 százaléka.
  • Gyermekkedvezmény: 232 euró (ötvenezer forint) havonta 18 éves kor alatti gyermek után.
  • Iskoláztatási támogatás: a gyermek korától függően maximum havi 208 euró.
  • Külföldi tartózkodásért járó fájdalomdíj: 16 százaléka az alapfizetésnek, a családi pótléknak és a gyermekkedvezménynek, egyes esetekben csak 4 százaléka.

Levonások:

  • Nyugdíjjárulék: az alapbér 8,25 százaléka.
  • Egészségügyi biztosítási hozzájárulás: az alapfizetés 1,70 százaléka.
  • Balesetbiztosítás: az alapbér 0,1 százaléka.
  • Munkanélküli segélyhez való hozzájárulás: az alapfizetés 0,4 százaléka.

Adók:

  • Közösségi adó, amit levonnak a bérből és a közös költségvetésbe kerül.
  • Összesen 14 különböző adókulcs van, 8-tól 45 százalékig. A legalacsonyabb 8 százalékos adó a 90 eurós havi kifizetéstől (ami nem feltétlenül bér) az 1595 eurós kifizetésig terjed. A legmagasabb, 45 százalékos adó 5707 euró feletti jövedelmeket terheli.
  • Ideiglenes hozzájárulás, melynek összege változó.

Nyugdíjak:

A szabályoknak megfelelően a bizottság alkalmazottai automatikusan nyugállományba vonulnak annak a hónapnak az utolsó napján, amikor betöltötték a 65 életévüket. Saját kérésükre hatvanadik életévük betöltése után is nyugdíjba vonulhatnak. A legmagasabb nyugdíj az alapfizetés 70 százaléka.