László Csaba megmozdítaná a spekulációs tőkét

Vágólapra másolva!
Egyeztetést kezdett a jegybank és a pénzügyi tárca arról, hogy a januári, forint melletti spekuláció során az országba érkezett pénzt hogyan lehetne tartós maradásra, vagy távozásra bírni - jelentette be László Csaba. A pénzügyminiszter szerint megoldást jelenthetne a jelenleg 3,5 százalékos overnight kamat emelése.
Vágólapra másolva!
Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

A jegybank a spekuláció idején összesen két bázisponttal, 6,5 százalékosra csökkentette irányadó, kéthetes kamatát és mennyiségi korlátozást vezetett be az itt elhelyezhető pénz mennyiségére; a kereskedelmi bankok így hetente 100 milliárd forintot helyezhetnek el a jegybanknál ekkora kamatra. Mivel az országba január közepén többmilliárd euró érkezett, az azóta is itt lévő pénz többségét így a mindössze 3,5 százalékos kamatot fizető egynapos betétként helyezik el a jegybanknál a spekulánsok.

László Csaba azt mondta, hogy ezért jelenleg a 3,5 százalékos egynapos - overnight - kamat vált irányadóvá, és a kéthetes betét kamata a jelenlegi helyzetben nem tudja befolyásolni a piaci kamatszintet.