Tizedével nőtt a kiskereskedelmi forgalom tavaly

Vágólapra másolva!
A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított, változatlan áras kiskereskedelmi forgalom volumene 2002-ben 10,7 százalékkal nőtt, míg decemberben 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte honlapján a KSH. A KSH 1998 óta nem regisztrált a múlt évit meghaladó bővülést.
Vágólapra másolva!

A jelentős bérkiáramlás, az áremelkedés ütemének mérséklődése, az üzlethálózat fejlődése (különösen a vidéken nyitott nagy számú hipermarketnek köszönhetően), valamint a termékkínálat bővülése eredményeként 2002-ben jelentősen fellendült, folyó áron 4373 milliárd forintot ért el a jármű- és üzemanyag-forgalom nélküli országos kiskereskedelmi értékesítés. A 2002-ben mért 8,7 százalékos növekedést meghaladó bővülést a KSH 1998 óta nem regisztrált. A növekedés 2002 első félévében erősebb volt, mint július és december között.

A kiskereskedelmi forgalom (kiigazítás nélkül) valamennyi tevékenységcsoportban bővült, annak üteme azonban eltéréseket mutatott. Az év egészében tíz százalékot meghaladóan nőtt a vegyes termékkörű kiskereskedelem eladási volumene.

Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem eladási volumene 2002-ben 11 százalékkal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemé 10,8 százalékkal, a kultúr- és egyéb, máshová nem sorolt iparcikk-kiskereskedelemé 10,4 százalékkal nőtt. Ennél gyorsabban, 17,6 százalékkal csak a csekély súlyt képviselő használtcikk-kiskereskedelem forgalma bővült.

A változatlan áron számított eladások 2002 decemberében az előző hónaphoz képest kiigazítás nélkül 30,8 százalékkal, szezonálisan és munkanapokkal kiigazítva 0,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a legnagyobb mértékű kiigazítás nélküli növekedést, 51,1 százalékot a textil-, ruházati és lábbeli kiskereskedelem érte el.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem forgalma 2002-ben 22 százalékkal, ezen belül decemberben 17,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbi eladási volument. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem értékesítési volumene ennél szerényebb mértékben, éves szinten 7,7 százalékkal, decemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva a legdinamikusabban 8,2-8,2 százalékkal a közép-dunántúli, illetve a közép-magyarországi régió kiskereskedelmi eladásai nőttek, miközben szerényebb mértékben 5,9 százalékkal bővült az észak-alföldi, és 6,1 százalékkal a nyugat-dunántúli régió változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma.