3,3 millió munkanélküli Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A rendszerváltozás óta idén januárban volt a legmagasabb a munkanélküliség Lengyelországban. A statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint a ráta elérte a 18,7 százalékot, vagyis kereken 3,3 millióan vannak munka nélkül.
Vágólapra másolva!

Várható volt, hogy a 2002 december végi 18,1 százalékos munkanélküliségi ráta után a januári adat még ennél is rosszabb lesz, mivel az év elején szezonális okokból mindig rosszabbodni szokott a helyzet a munkapiacon. Ilyen kétségbeejtő helyzetre azonban nem számítottak a szakemberek. Egyetlen hónap alatt 104 ezerrel nőtt a munkanélküliek tábora.

A december végi adatokat figyelembe véve 1998 óta a következőképpen alakult a munkanélküliségi ráta Lengyelországban: 10,4, 13,1, 15,1, 17,5, 18,1, illetve idén januárban 18,7 százalék. Tavaly csak tavasszal és rövid időre javult a helyzet, attól kezdve folyamatosan, bár lassan növekedett a munkanélküliek serege, míg el nem érte a jelenlegi mértéket.

A 3,3 millió munkanélküli közül 2,67 millióan (83 százalék) már nem részesülnek munkanélküli segélyben, 1,64 millióan pedig (51 százalék) már egy évnél hosszabb ideje nem találnak munkát maguknak. A lengyel munkanélküliség régiónként igen eltérő: az északkeleti warmia-mazúriai vajdaságban, ahol a legrosszabb a helyzet, már csaknem minden harmadik lakosnak (29,6 százalék) nincs munkája. Az ellenkező póluson a mazóviai vajdaság áll (melynek központja Varsó), ott "csupán" 14,2 százalékos a munkanélküliség.

A lengyelországi munkanélküliségi helyzet rendkívül nyugtalanító, különösen annak tükrében, hogy most fejezik be az iskolát a népes, demográfiai hullámból kikerülő korosztályok, amelyeknek igen korlátozottak az esélyeik az elhelyezkedésre. A kormány erőfeszítései a helyzet javítására kevés eredményt hoztak, bár nem lehet tudni, hogy az intézkedések, programok hiányában milyen lenne a helyzet.