Uniós kamatcsökkentést ígér a jegybankelnök

Vágólapra másolva!
Az újabb európai kamatcsökkentés lehetőségének felvillantásával és egy nem túl sokatmondó nyilatkozat elfogadásával ért véget a legfejlettebb országok (G7) pénzügyminisztereinek kétnapos párizsi találkozása vasárnap. A fejlett országok nem dolgoztak ki közös gazdaságpolitikát az esetleges iraki háború okozta gazdasági lassulás ellensúlyozására.
Vágólapra másolva!

A tanácskozás piacok számára minden bizonnyal legérdekesebb kijelentését Wim Duisenberg tette: a kamatcsökkentéstől a közelmúltban még ódzkodó uniós jegybankelnök most azt mondta, hogy a jelenlegi információi szerint az eurózóna növekedési kilátásai rosszabbodnak, és érzékeltette: az Európai Központi Bank (EKB) újabb kamatvágással lökést adhat a növekedésnek. A Bloomberg hírügynökség szerint Duisenbergnek több kollégáját is meg kell győznie a kamatvágás szükségességéről; Antonio Fazio, az olasz jegybank kormányzója, az EKB 18 fős döntéshozó testületének tagja például úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem célszerű az alapkamat csökkentése.

Háborús gazdaságpolitikát dolgozna ki a G7/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030210haborus.html

A világ gazdaságilag legfejlettebb országai "megfelelően reagálnak majd" a gazdasági növekedés esetleges megtorpanására - áll a G7 tagországok pénzügyminiszterei által elfogadott közös nyilatkozatban. A tárcák vezetői abban is megállapodtak, hogy szükséghelyzet esetén azonnal újra találkoznak. Francis Mer francia pénzügyminiszter a tanácskozás után közölte: a hetek nem dolgoztak ki háborús gazdaságpolitikát.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

A BBC News Online tudósítása szerint Kanada, Németország, Franciaország Olaszország, Japán, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia megbeszélésén Bush elnök adócsökkentési elképzelései váltották ki a legnagyobb vitát. John Snow nemrég kinevezett amerikai pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy az összesen 695 milliárd dolláros adócsökkentési csomagterv élénkíteni fogja az Egyesült Államok gazdaságát, és ezen keresztül a világgazdaságot is. Míg Gordon Brown brit pénzügyminiszter az amerikai álláspontot támogatta, addig több európai kollégája a túlzott államháztartási hiány negatív következményeit hangsúlyozta.