Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyarországi vállalatok fél éves üzleti várakozásai szerény optimizmust jeleztek februárban, míg a kis- és középvállalkozói (kkv) kör továbbra sem derűlátó a recesszióközeli világgazdasági környezet miatt - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A kis- és középvállalati konjunktúra index 44,2 százalék lett februárban, a megelőző hónap 44,6 százalékához képest. Tavaly januárban az index 47,5 százalék volt.

Az Ecostat felmérése szerint a kis- és középvállalkozók az idei évre átlagosan 5,7 százalékos fogyasztói árnövekedést várnak, decemberben pedig megítélésük szerint 5,2 százalékot érhet el a 12 havi árváltozás.

A saját vállalkozás tevékenységének bővítésére esélyt látó cégek köre 29 százalékra mérséklődött. A fejlődésben bizakodók mintegy háromnegyede 5 százalék alatti bővülést prognosztizál.

Februárban a válaszadók több mint egyharmada számol a piaci pozícióját megingató verseny erősödésével, és ugyanilyen arányban tartanak új erős versenytárs megjelenésétől működési területükön. A kis- és középvállalatok fejlődésük korlátjaként hosszú ideje elsősorban az elégtelen belföldi keresletet említik.

A gazdaságelemző intézet szerint az idei év első félévében a kis- és középvállalatok értékesítési lehetőségei szerény mértékben javulhatnak.

Kik olvasnak üzleti híreket?/uzletinegyed/kerdoiv/index.htmlÖn tudja a választ!

Az összefoglaló szerint a hazai GDP 45 százalékát előállító és a munkaerő állomány 69 százalékát foglalkoztató kis- és középvállalati kör pénzügyi helyzete, profitszintje az elmúlt másfél évben folyamatosan romlott, versenyképességüket önerőből képtelenek javítani. Likviditási helyzetük stabilizálásában az adóterhek kormányzati enyhítése ebben az évben nem várható.

A fizetésképtelenség elkerülése érdekében a vállalati intézkedések közül leggyakrabban a fejlesztések elhalasztását, illetve a termelés visszafogását választják a kis- és közepes cégek. Azok a vállalatok, amelyek még rendelkeznek értékesíthető vagyontárggyal, pénzügyi nehézségeiket azok eladásából remélik rendezni.

Nőtt a nagyvállalatok beruházási hajlandósága

A legnagyobb magyarországi vállalatok fél éves üzleti várakozásai szerény optimizmust jeleztek februárban. A 100 legnagyobb cég véleményét mutató Top-100 index 54 százalékos lett februárban a januári 50 százalék után.

Az Ecostat felmérése szerint a nagyvállalati kör a fogyasztói árak 6,1 százalékos éves átlagos növekedésével számol 2003-ban, míg az év utolsó hónapjában az infláció mértékét átlagosan 5,1 százalékra várják a vállalatok.

Februárban a Top-100 nagyvállalat többsége Magyarország gazdasági kilátásait enyhén javulónak ítélte, minden negyedik válaszadó feltételezett csak kis mértékben rosszabbodó adottságokat.

A fél éven belüli termelésnövelés lehetőségével számol a vállalatok 65 százaléka. Ezen belül a válaszadók fele 5 százalék alatti, egytizede 5-10 százalék közötti teljesítménynövekedést valószínűsít.

A nagyvállalatok fél évre előremutató beruházási hajlandósága növekedett, a januári 52 százalék után februárban 60 százalékuk jelzett beruházási szándékot.