Egyre gazdagabb az orosz csúcselit

Vágólapra másolva!
Az amerikai Forbes magazin idei listáján 17 orosz található a világ 476 leggazdagabb embere között, amivel Oroszország az Egyesült Államok, Japán, és Németország után a negyedik helyre lépett a dollármilliárdosok számát illetően.
Vágólapra másolva!

A Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap cikke szerint amíg tavaly óta huszoneggyel csökkent azok száma a világban, akik egymilliárd dollárnál nagyobb vagyon fölött rendelkeznek, a Forbes listáján kilenc új orosz név jelent meg. Orosz elemzők szerint ez a jelenség egyértelműen a nyersanyagárak világpiaci emelkedésére vezethető vissza. Az amerikai magazin összeállításából is kiderül ugyanis, hogy az orosz csúcselit szinte valamennyi tagja a nyersanyagipar területén tevékenykedik.

A legtehetősebb orosz változatlanul Mihail Hodorkovszkij, a második legnagyobb orosz kőolajtársaság, a Lukoil elnöke és többségi tulajdonosa, aki 8 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 26. leggazdagabb embere. Őt Roman Abramovics, egy másik olajvállalat, a Szibnyefty Csukcsföld kormányzói tisztét is betöltő első embere követi 5,7 milliárd dollárral, míg a harmadik helyen a 4,3 milliárd dollár fölött rendelkező Mihail Friedman, az Alfa pénzügyi csoport vezetője áll. Ez utóbbi vállalat egyébként a közelmúltban új oroszországi kőolajvállalatot alapított a brit-amerikai British Petroleummal közösen. A három 40 év körüli üzletember egyben a világ legfiatalabb milliárdosa közé tartozik.

A kilenc fővel bővült orosz dollármilliomosok klubjából az idén viszont már kimaradt a Gazprom gázipari óriás két korábbi elnöke, Viktor Csernomirgyin volt miniszterelnök, jelenlegi kijevi orosz nagykövet, és a leggazdagabb orosz nyugdíjasként számon tartott Rem Vjahirjev.

Nincs orosz lista

Egyébként az orosz elemzők is a nyugati forrásokra támaszkodnak a leggazdagabb oroszok vagyonának megbecsülésekor, Oroszországban ugyanis a mai napig nem készült hasonló lista. A Rosszijszkaja Gazeta szerint ha felállítanák a rubelmilliárdosok listáját - 1 dollár kb. 31 rubel - azon az orosz show-business több sztárja, és számos, oroszországi méretekben közepes vállalkozásnak számító cég tulajdonosa is szerepelne.

A lap beszámolója szerint az orosz dollármilliárdosok nem szerepelnek a legnagyobb adózók között: tavaly a legnagyobb jövedelmet, 2,9 milliárd rubelt egy szibériai vállalkozó vallotta be. A meg nem nevezett érintett az egy kulcsos, 13 százalékos orosz adótábla értelmében 229 millió rubellel járult hozzá a közterhekhez. Ennek oka, hogy az orosz törvények szerint az egyéni vállalkozók és a szabadfoglalkozásúak mellett csak ingatlaneladás, szerencsejáték nyeremény, vagy külföldi jövedelem esetén kell adóbevallást készíteni, a többiek esetében munkahelyük könyvelője utalja az említett 13 százalékot.

A 100 leggazdagabb magyar listája/uzletinegyed/hirek/20021115elso.html

Az orosz dollármilliárdosok saját cégeiknél maguk állapítják meg fizetésüket, ami az 1,6 milliárd dolláros vagyonúra becsült Mihail Prohorov, a Nornikel nyersanyagipari vállalat elnöke esetében például havi 450 rubel, vagyis alig több, mint 3 ezer forint. Ez nem jelenti azt, hogy az orosz szupergazdagok egyáltalán nem járulnak hozzá a közterhekhez: ők fizetik az idén januárban az orosz állam számára 2 milliárd rubeles bevételt hozó osztalékadó jelentős részét. Ennél a számnál jóval nagyobbak cégeik befizetései, köztük az orosz költségvetés egyik alapvető tételét jelentő nyersanyag-kiviteli vámok.