Csődbűntett és tb-csalás terheli le az adórendőrséget

Vágólapra másolva!
Több mint 10 ezer bűncselekmény jutott tavaly az APEH Bűnügyi Igazgatóságának tudomására, a 28 milliárd forintnyi kár megtérülése 10 százalék alatt maradt. A bűncselekmények fele csődbűntett, valamint adó- vagy társadalombiztosítási csalás volt.
Vágólapra másolva!

Az esetek száma az igazgatóság működésének első évéhez, 1999-hez képest kilencszeresre emelkedett. Tiborcz János, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szervezetébe integrálódó szervezet, mostani nevén Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság megbízott igazgatója a tavalyi tevékenységéről tartott keddi tájékoztatón elmondta, hogy Budapesten és Pest megyében rendkívüli leterheltek a pénzügyi nyomozók, mert a többszörös ügyszámot nem követi a létszám emelkedése.

Az igazgatóságot miniszteri biztosként irányító vezető véleménye szerint a helyzeten enyhíthet, ha a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság szervezeti párhuzamosságait a nemrég elkészült komplex ellenőrzésnek megfelelően felszámolják. Az év végén 116 két éven túli nyomozás volt folyamatban, ám a nyáron életbe lépő új büntetőeljárási törvény ezeket megszüntetné, mert maximálja a nyomozás határidejét két évben - fogalmazott a megbízott igazgató.

A tavalyi 10 222 bűncselekménnyel 28,6 milliárd forint kárt okoztak az elkövetők, ebből mindössze 2,6 milliárd forint térült meg, amely 9,2 százalékot tesz ki. 2001-ben 6,9 százalékos volt a kármegtérülés, míg 2000-ben 14,1 százalékos volt ez a mutató.

Az ingatlanszakma lesz az APEH fő célpontja/uzletinegyed/ado/20030204azingatlanszakma.html