Jelentős különbségek a sertéshús árában

Vágólapra másolva!
A húságazatban nincs válság és nem kell áremeléstől tartani - mondta Mészáros Gyula, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára. A minisztérium támogatta a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) 265 forintos élősertés felvásárlási árát. A Pick-csoport szerint az ár megállapítása kartellnek számít, a kereskedelemben pedig több száz forintos különbségek is előfordulnak.
Vágólapra másolva!

A nyugalom és kiszámíthatóság biztosítása érdekében a tárca a leghatározottabban támogatja a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) intézkedését, mondta az államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Korábban a VHT titkára, Zádori László úgy nyilatkozott, hogy ha a mostani piacszabályozási rendszer meginog, úgy a magyar sertéstartók jelentős hányada kerülhet nehéz helyzetbe, mivel drasztikus áresésre számíthatnak. Az élő sertés ár ugyanis rövid időn belül akár 200-210 forint körül alakulhat kilogrammonként.

A titkár ezt arra alapozta, hogy az alacsony külpiaci értékesítési árak és a magas magyar termelési költségek között kilónként 60-80 forintos árkülönbség van. A VHT ezért javasolta a közepes minőségű sertés 265 forintos minimál felvásárlási árat. A döntés ellen viszont erőteljesen tiltakozott a Pick-csoport, amely szerint a minisztérium és a terméktanács megosztja a húságazat szereplőit, és az árak közötti különbségeket a feldolgozóknak kell megfizetniük. A feldolgozók csak akkor vehetik igénybe a kilónkénti 15-20 forintos EU-felkészülést segítő támogatást, ha a minimál felvásárlási áron veszik a sertést.

Kartellvádak a VHT ellen

Drágább lesz a sertéshús/uzletinegyed/hirek/20020828dragabb.html

A Pick-csoport tagja, a Ringa Húsipari Rt. versenyhivatali, illetve bírósági eljárást kezdeményezett a VHT piaci módszerei és működése miatt, szerintük ugyanis a minimál felvásárlási ár megállapítása kartellnek számít.

A VHT titkára szerint a kartellvád megalapozatlan, ugyanis csak időleges szabályozásról van szó, amely három hónapig tart és nem érinti a termékek 10 százalékát sem. A testület számításai szerint ugyanis csak mintegy 400 ezer sertést vásárolnak fel a feldolgozók az átlagos 265 forintos kilogrammonkénti áron. Ez pedig az 5,2 millió darabra becsült magyar sertésállomány mintegy 8 százaléka.

Emellett - tájékoztatott Zádori László - az agrártárca vezetőjének joga van az úgynevezett keményen szabályozott termékeket kivenni a versenytörvény hatálya alól az érvényben lévő agrárrendtartási szabályozás szerint. A sertés pedig jelenleg e körbe tartozik.

Egy igen szavazattal több lett a VHT ülésen

Árak/uzletinegyed/vasarlas/arak/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A VHT vezető tisztségviselője egyben elismerte, hogy a legutóbbi elnökségi ülésen, amikor az átlagos, 265 forintos kilogrammonkénti felvásárlási árról döntöttek, eljárási hibát vétettek, de nem hamisították meg az elnökségi ülés jegyzőkönyvét.

A jegyzőkönyvbe ugyanis egy igenlő szavazattal több került a ténylegesnél, de aki nem szavazott az indítvány mellett, az bejelentés nélkül távozott az ülésről. Azonban a szükséges igen szavazatok még akkor is megvannak a döntés elfogadásához, ha az időközben eltávozott elnökségi tag szavazatát nemnek veszik - mondta Zádori László.

Akár 200 forintos különbség is lehet a boltokban

A sertéspiacon kettős árrendszer kezd kialakulni, mert van aki a külpiac által reálisnak tartott 200 forintos kilónkénti áron, és van aki az előírt 265 forintért veszi az élősertést. Ezek után a fogyasztói piacon is megfigyelhető a jelentős árkülönbség, írta a Népszabadság: az üzletekben előfordul 799 forintos és 999 foritos karaj, de gépsonkából fellelhető 900 forintos és 1890 forintos verzó is.

Az [origo] adatai szerint 1 kilogramm sertéshús ára a nagykereskedelmi láncokban is nagyon változó:

Auchan

749Ft

CBA

739 Ft

Coop Maxi

759 Ft

Cora

599 Ft

Interspar

739 Ft

Kaiser's

699 Ft

Match

799 Ft

Tesco

599 Ft

forrás: GfK Piackutató Rt.