Drágíthatja a részvényeket a háború

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers befektetési bank elemzői szerint a tőzsdék árfolyam-emelkedéssel válaszolnának az iraki háború kitörésére, mivel a befektetők a háború kitörését a válság végeként értékelhetik, ugyanúgy, ahogy az Öböl-háború esetében is történt.
Vágólapra másolva!

A befektetési bank szakértői szerint a kezdeti árfolyamemelkedés után a mozgások a hadműveletek ütemétől és sikerétől függnének. Míg a befektetési bank erről az oldalról kevés veszélyt lát a tőzsdék számára, az első Öböl-háborúval ellentétben a terrorizmustól való félelmek most fékezhetnék a tőzsdei fellendülést.

Térségek szerint nézve mindenekelőtt az európai börzék profitálnának a háborús árfolyamemelkedésből. Az ázsiai tőzsdék számára ez kevésbé lenne erőteljes, mivel az iraki válság vége az amerikai külpolitika erősebb észak-koreai összpontosítását eredményezné.

Ágazati összehasonlításban a Lehman Brothers szerint a pénzügyi cégek részvényeinek használna leginkább a háború kitörése. Jelenleg az európai biztosítók szenvednek leginkább a tőzsdei bessztől, így a háború kirobbanásakor ezek lendülnének fel a leginkább. Legkevésbé az élelmiszer- és italágazat, valamint a távközlési cégek és a közszolgáltatók papírjai részesednének a valószínűsített tőzsdei fellendülésből.