IMF: 2 százalékos lassulást hozhat a háború

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) egy iraki háború esetén azzal számol, hogy a világgazdaság növekedési üteme akár két százalékkal is visszaeshet. Az IMF szerint a háború különösen erősen hatna az Egyesült Államokra és az euróövezetre - jelentette kedden a Handelsblatt.
Vágólapra másolva!

A német gazdasági lap az IMF áprilisban kiadandó világgazdasági prognózisára (World Economic Outlook) hivatkozott, amely szerint a kétszázalékos csökkenéssel számoló pesszimista forgatókönyv arra az esetre vonatkozna, ha az iraki háború elhúzódna, s más országokra is átterjedne. Csak egy rövid háborúnak lennének pozitív következményei a gazdaságra és a részvénypiacokra nézve -- olvasható a Handelsblattban.

A negatív fejleményeket különösen megsínylené az Egyesült Államok és az euróövezet. Németországnak minden valószínűség szerint meg kellene szegnie a maastrichti kritériumok egyikét, át kellene lépnie a háromszázalékos deficithatárt, azaz engedni, hogy az államháztartási deficit meghaladja a GDP három százalékát.

Az IMF válság esetére gyors kamatcsökkentést ajánl a jegybankoknak, "súlyos, világméretű beomlás" esetére azt javasolja, hogy a pénzügyi válságba kerülő országok kapjanak rövid lejáratú áthidaló hiteleket.

IMFhttp://www.imf.org

Az IMF az iraki háború esetleges elmaradása esetére is borúsabban látja a világgazdaság és az egyes országok növekedési kilátásait szeptemberi prognózisához képest. Szakértői szerint a világgazdaság 3,7 százalék helyett már csak 3,3 százalékkal növekedhet, az amerikai gazdaság pedig 2,6 százalék helyett 2,4 százalékkal. Japán esetében az IMF 0,5 százalékos növekményt vár, az euróövezetben 1,3 százalékosat valószínűsít.

A német gazdaságot szemügyre véve az IMF fél évvel korábban 2,0 százalékos bővülést prognosztizált, ezt most 0,7 százalékra módosította. A német kormány egy százalékos növekedést remél, de ez a prognózis nem számol iraki háborúval.