Németország (BT-tag)

Vágólapra másolva!
Németország Európa és így az Európai Unió legnagyobb gazdasága, a teljes valutaunió GDP-jének kétharmada származik innen. A frankfurti tőzsde irányadó mutatója 2002-ben 44 százalékot zuhant, a német fogyasztói bizalom pedig nyolcéves mélyponton van.
Vágólapra másolva!

Emellett a munkanélküliség is nagyon magas, a statisztikai hivatal adatai szerint 4,3 millió, de egyes szakértők akár hétmillió munkanélkülit sem tartanak kizártnak. Az Európai Bizottság korábban eljárást indított Németország ellen a túl magas deficit miatt (hasonló okokból figyelmeztették Franciaországot is), és Berlin az eljárás nyomán akár többmilliárd eurós bírságra is számíthat.

Németország legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unión belül Franciaország (export 11%, import 9,4 százalék) de az Egyesült Királysággal (export 8,4%, import 6,9%) és Spanyolországgal (export 4,5%) is jelentős kereskedelmet bonyolít le. Az Egyesült Államokkal is élénk kereskedelmet folytat, ide irányul a kivitel 10,6 százaléka, míg innen származik a behozatal 8,3 százaléka.

Németország a világ harmadik legnagyobb olajimportőr országa, napi közel 3 millió hordónyi fogyasztásával. Az elsődleges beszállító Oroszország, ahonnan az olajimport 30 százaléka származik. Az elmúlt években az OPEC-től behozott olaj mértéke csökkenő tendenciát mutatott, 26 százalékról 22 százalékra mérséklődött. Németország a fennmaradó olajszükségleteit az Egyesült Királyságból és Norvégiából szerzi be.

Németország elektromos energiatermelésének 30 százaléka származik atomerőművekből. Vízi erőművekkel az áram 4 százalékát, míg alternatív forrásokból 3 százalékát nyerik. Németország nyersolajból állítja elő elektromos energiájának 63 százalékát.