A vártnál kisebb a fizetési mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya 261 millió euró volt 2003 januárjában - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. Ez megegyezik a tavaly januári hiánnyal. Az elemzők az év első hónapjára magasabb, 340 millió eurós hiányt vártak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank január elsejétől alkalmazott számbavétele szerint a folyó fizetési mérleg hiánya tavaly decemberben 637 millió eurót tett ki, az éves deficit 2002-ben 2,771 milliárd euró volt.

Januárban az áruforgalom egyenlegének 183 millió eurós kiadási többlete 2,65 milliárd euró export és 2,831 milliárd euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 4 millió euróval, a behozatal pedig 84 millió euróval alacsonyabb az előző év azonos havi adatánál.

Az idegenforgalom egyenlege 72 millió euró többletet mutatott, míg egy évvel korábban 53 millió euró volt a többlet. Az idegenforgalmi bevételek januárban 193 millió eurót tettek ki, mely hétmillió euróval kevesebb az előző évesnél. A 122 millió eurós kiadási szint 25 millióval kisebb a 2002. januárinál.

Az adósságot nem generáló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás 68 millió euró volt idén januárban, szemben az egy évvel korábbi 237 millió euróval. A szolgáltatások és jövedelmek mérlegsor januárban 123 millió eurós hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 71 millió eurós deficittel.

2003. január végén a jegybanki tartalékok értéke 14,2 milliárd euró volt.

A folyó fizetési mérleg január havi alakulásában a legnagyobb meglepetést az áruforgalom egyenlege okozta a hazai elemzőknek, és a térséggel foghlalkozó londoni elemzőket is meglepte a a vártnál jóval kedvezőbb adat, mert az erős hazai fogyasztás miatt rosszabb kereskedelmi egyenlegre számítottak..

Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője az év további részében sem számít a külkereskedelmi hiány jelentős növekedésére, elsősorban amiatt, hogy az előrejelzések szerint a gazdasági növekedés sem fog jelentősen gyorsulni az idén. A szakértő éves szinten a tavalyihoz hasonló, vagy annál egy kicsivel alacsonyabb folyó fizetésimérleg-hiányt vár az idén.

Mihálovits Zsolt, az Inter-Európa Bank Rt. elemzőjét meglepte, hogy az MNB statisztikája szerint az árumérleg hiánya az idén januárban jóval alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál, míg a KSH által egy hete közölt januári külkereskedelmi mérlegében nem volt jelentős ez az eltérés. Az Inter-Európa Bank elemzője a tavalyi, 2,77 milliárd eurós folyó fizetési mérleg hiánynál kicsivel magasabb, 2,7-3,0 milliárd euró közötti deficitet vár 2003-ban.

Reinhard Cluse, a UBS Warburg befektetési ház kelet-európai feltörekvő piacokkal foglalkozó tanácsadója a távirati irodának elmondta: az előzetes londoni piaci konszenzus 345 millió eurós hiány volt. Cluse szerint most fordult elő először 2002. június óta, hogy nem romlott a magyar külső egyensúly éves összevetésben. A ház jelenleg 4,7 százalékos GDP-arányos folyómérleg-hiányt vár 2003 végére, de ha az eddigi romló folyamat valóban megfordulna, kész ezt lefelé módosítani - mondta a londoni elemző.

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci stratégája előzetesen 400 millió euró körüli hiányt várt januárra. A Bank of America azzal számol, hogy az ipari termelés az idei erős gazdasági növekedés egyik pillére lesz; a ház 2003 egészére 3,5-3,6 százalékos GDP-növekedést vár jelenleg a magyar gazdaságban - mondta Evans.