Az államáztartás hiánya az előirányzat 25 százaléka február végéig

Vágólapra másolva!
Az államháztartás hiánya 208,2 milliárd forint volt az idén az első két hónapban, ami 25 százaléka az egész évre előirányzott összegnek - jelentette be pénteken Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. A központi költségvetés deficitje február végére 140,8 milliárd forintra emelkedett, ami 24,7 százaléka az éves előirányzatnak. Februárban a költségvetés hiánya 127,9 milliárd forintot tett ki.
Vágólapra másolva!

A helyettes-államtitkár elmondta: a bevételek teljesítésében nincs elmaradás és a kiadások terén sincs nagyfokú elfutás. Várfalvi István szerint nem okoz gondot az a tény, hogy a költségvetés számításánál 4,4 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést vettek figyelembe, a prognózis azonban jelenleg már csak 4 százalék. A 0,4 százalékponttal alacsonyabb növekedés ugyanis csak kisebb bevételkiesést okoz a társasági adónál, amit bőven ellensúlyoz a bérkiáramlásból származó bevételi többlet.

Az államháztartás első két havi alakulását 1999-ig visszamenőleg megnézték. A hiány mértéke az előirányzathoz képest 1999-ben 46,6 százalék, míg 2000-ben 25,5 százalék volt. A helyettes államtitkár elmondta, hogy tavaly az összehasonlítás érdekében kiszűrték az egyszeri hatásokat, így a hiány mértéke február végén az éves előirányzat 22,1 százalékát tette ki.

Várfalvi István elmondta, hogy a bevételeknél az általános forgalmi adó növekménye magasabb is lehetett volna, ha 2003-tól nem enyhítenek az áfa-visszautalás szabályain. A visszautalások összege februárban 139,4 milliárd forint volt, ami közel 20 százalékkal magasabb a 2002 februárinál. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a fogyasztási és jövedéki adónál jelentős, 10 milliárd forintot meghaladó tétel húzódott át a márciusi hónapra.

A kiadási oldalon a lakástámogatásokra fordított 18,9 milliárd forint már az éves előirányzat 23,2 százalékát teszi ki. A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az első két hónapban háromhavi kifizetést teljesítettek, az így számolt havi átlagos 6 milliárd forint pedig az eredeti előirányzaton belül van.

Pénzügyminisztériumhttp://www.p-m.hu

A társadalombiztosítási alapoknál februárban 45,7 milliárd forint hiány keletkezett, így az első kéthavi deficit 87,8 milliárd forintra nőtt. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az évközi eloszlásnak megfelelő 46,2 milliárd forintos időarányos hiányt jelentősen meghaladó deficit több időleges jellegű, a finanszírozás sajátosságaihoz kapcsolódó tényező következménye. Így például a nyugdíjbiztosítási alap költségvetési támogatásának átutalása negyedévenként történik és ugyanez a helyzet a magánnyugdíj-pénztárakba átlépettek kieső bevételeinek pótlásánál.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a központi költségvetés devizaadóssága az év első két hónapjában 185,9 milliárd forinttal nőtt. A növekedés 244,1 milliárd forintos devizakötvény-kibocsátás, illetve 129,1 milliárd forintos devizahitel-törlesztés eredményeként alakult ki. A forint árfolyamának gyengülése 70,9 milliárd forinttal növelte a devizaadósságot. A devizaadósság állománya februárban 2.453,2 milliárd forint volt. Az adósságállomány értéke forinthitelekkel együtt 9873,5 milliárd forintot tett ki. A forintadósság az év első két hónapjában 463,8 milliárd forinttal emelkedett, így 7420,4 milliárd forintot tett ki.