Rekord deficit és növekvő fogyasztói bizalmatlanság az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének hiánya a múlt év negyedik negyedében 136,85 milliárd dollárt tett ki, amelynek következtében 2002 egészében 28 százalékkal nőtt, és rekordméretűre lett a deficit. A michigani egyetem által mért fogyasztói bizalom közben tízéves mélypontra esett.
Vágólapra másolva!

Az év utolsó három hónapjában további 8,3 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya és 136,85 milliárd dolláros rekordot ért el. Az előző negyedévben csekély mértékben, 1,1 százalékkal csökkent a hiány és 127 milliárd dollárt tett ki.

Háború nélkül is rekordszintű hiány lesz az USA-ban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030203haboru.html

Az elemzők lényegében ugyanekkora hiányra számítottak, az előrejelzésekben 137,0 milliárd dolláros deficit szerepelt. A kereskedelmi minisztérium pénteki közlése szerint a múlt év egészének folyó fizetési mérleg hiánya 28 százalékkal, a rekordot jelentő 503,43 milliárd dollárra emelkedett. Ennek a kereskedelmi mérlegben (a javak és szolgáltatások forgalmában) mutatkozó egyensúlytalanság a fő oka. A kereskedelmi mérleg hiánya tavaly 9 százalékkal bővült, míg a sokkal kisebb súlyú fizetési átutalások egyenlegének hiánya 7,8 százalékkal nőtt.

Közben március elején 75.0 pontra, tíz éves mélypontra esett az amerikai fogyasztók gazdaságba vetett bizalmát jelző, michigani egyetem által közzétett fogyasztói bizalmi index. A romló bizalom a háborús hangulatot, az elbocsátások növekedésének hatását tükrözi legfőképpen. A szakértői várakozásokban ennél 3 ponttal jobb mutató, 78,0 pont szerepelt, míg a mutató a legutóbbi méréskor, február végén 79,9 ponton állt.

A mutató több mint tíz éve - legutóbb 1992 októberében - állt ilyen alacsony szinten.