Kedden dönt az alapkamatról a Fed

Vágólapra másolva!
Kedden dönt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) az irányadó kamatról, amivel kapcsolatban a szakértők többsége arra számít, hogy nem változik, de a fórum valószínűleg nyitva hagyja az ajtót egy újabb kamatcsökkentés lehetősége előtt, tekintettel a bizonytalan geopolitikai helyzetre.
Vágólapra másolva!

Egyes megfigyelők arra számítanak, hogy a FOMC két rendes ülése közötti időszakban kerülhet sor egy újabb kamatcsökkentésre, ha a Fed úgy látja, hogy az összességében kedvezőtlen februári gazdasági folyamatok márciusban is folytatódnak. Ezen a véleményen van a Lehman Brothers is, amely szerint a Fed a következő hónapokban várhatóan két alkalommal, összesen 50 bázisponttal csökkent kamatot, hogy támogassa a lanyha gazdaságot. Az első kamatcsökkentést áprilisra, két FOMC ülés közötti időszakban várja.

A FOMC legközelebb március 18-án ül össze, majd ezután már csak május 6-án; 2001-ben a Fed három alkalommal csökkentett kamatot két hivatalos FOMC ülés között.

Az amerikai állampapírok 22 elsődleges forgalmazója körében végzett legutóbbi Reuters felmérése szerint öten számítanak kamatcsökkentésre a FOMC keddi ülésén, négyen a május 6-i ülés döntésétől várják ezt.