Meredek esés a vezető tőzsdéken

Vágólapra másolva!
A vezető amerikai és európai tőkepiacok meredek eséssel kezdték a hetet, és szakértők szerint egyértelműen idegesen reagálnak a háborús fejleményekre. Az olaj ára a tengerentúlon 5 százalékkal emelkedett, a Dow Jones ipari átlagindex idén a legnagyobb mértékben esett napközben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, az európai záráskor a Wall Streeti mutatók 3 százalék körüli esésben voltak, elemzők szerint főként arra a hírre, hogy a szövetséges csapatok nagyobb nehézségekbe ütköztek, mint azt előre jósolták. A Dow Jones ipari átlagindex idei legnagyobb veszteségét mutatta 3,10 százalékkal. A tendencia mind a New York-i, mind az európai tőzsdéken ugyanaz volt, zuhant a légitársaságok, az utazással kapcsolatos szolgáltatók (hotelek, utazási irodák), a biztosítók és a pénzügyi szolgáltatók részvényeinek árfolyama.

A légitársaságok részvényeinek árfolyama a szekértők szerint az olajár emelkedésével magyarázható. A New York-i jegyzésű West Texas Intermediate hordónkénti ára 5 százalékkal emelkedett, aminek következtében a Delta Airlines részvényeinek árfolyama 20 százalékkal, az American Airlines tulajdonos AMR papírok árfolyama pedig 10 százalékkal zuhant. A légitársaságok költségeinek 12-15 százalékát adják az üzemanyagárak.

Európában 5 százalékot meghaladó esést ért el a párizsi és a frankfurti tőzsde irányadó mutatója, míg Londonban a FTSE 100-as index 3 százalékos mínuszban zárt. Az amerikai tendencia volt megfigyelhető az európai tőkepiacokon is: Párizsban 5,7 százalékkal csökkent az Accor (szállodalánc és turisztikai szolgáltató) papírjainak árfolyama, 6,4 százalékot vesztettek értékükből az AXA biztosító, 6,5 százalékot az Aventis és 6,7 százalékot a BNP Paribas bank papírjai.

Frankfurtban a legnagyobb vesztesek között van a TUI utazási iroda, amelynek részvényei 11,7 százalékot vesztettek árfolyamukból, és a részvényeinek értékéből 8 százalékot vesztő Allianz biztosító is, de komoly - 6 százalékos - csökkenést szenvedett el a Lufthansa papírok árfolyama is.

Londonban a Hilton Group részvényeinek árfolyama 5,03 százalékkal esett, az Abbey National papírok értéke 5,2 százalékkal csökkent, az Aviva biztosító részvényei 5,2 százalékot vesztettek értékükből, míg a Prudential pénzügyi szolgáltató részvényeinek árfolyama közel 7 százalékkal esett.

A Budapesti Értéktőzsde elemzők szerint kevésbé reagált a nemzetközi piacokra, a BUX 0,47 százalékos vesztesége jórészt annak köszönhető, hogy pozitív fogadtatása volt a szlovén EU- és NATO tagság szavazásnak. A vezető papírok árfolyama vegyesen zárt: emelkedett a Mol és a Richter papírok árfolyama, 0,19 illetve 1,68 százalékkal, csökkent viszont a Matáv és az OTP részvények árfolyma, 1,56 illetve 1,69 százalékkal.