Taszítja a hirdetőket a háború

Vágólapra másolva!
Míg a különböző hírszolgáltatók olvasottsága egyre nő az iraki tudósítások nyomán, addig bevételeik egyre apadnak a hirdetők távolmaradása miatt. A hirdetők ugyanis 'kellemes médiakörnyezetet' keresnek termékeik számára, ezért tartózkodnak a háborús beszámolók közötti reklámozástól. Csak a háború első napján 50 millió dollár bevételkiesést könyvelhettek el a legnagyobbak.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlMenedzsmentfórumhttp://www.mfor.hu

Reklámpiaci becslések szerint a vezető amerikai televíziós társaságok, így az ABC, a CBS, az NBC, a Fox Warner, illetve a United Paramount Networks komoly bevételektől esnek el a hirdetések visszamondása miatt. A negatív jelek már a kezdetekkor éreztették hatásukat. Csak a háború első napján 50 millió dollár bevételkiesést könyvelhettek el a legnagyobbak, míg az azt követő időszakra legalább napi 30 millió dolláros bevételkiesést jósolnak számukra.

A CNN marketingfőnöke még a támadások megindulása előtt úgy nyilatkozott: "Ha tömegesek lesznek az áldozatok, akkor a hirdetések kizárása meghatározatlan időre elhúzódik".

A hirdetők nem akarnak halott katonával egy oldalon szerepelni

"Igazán nehéz lesz elérni, hogy az ügyfelek kellemesen érezzék magukat a Time hátsó felében"- elemezte a helyzetet David Verklin, a Carat North America vezérigazgatója, azé a cégé, amely a Hyundai Motor, a Pfizer és az Adidas médiavásárlója. "Nem vagyok benne biztos, hogy szeretnénk egy hetilap közepén együtt szerepelni egy halott amerikai katona képe mellett" - mondta.

A világ egyik legnagyobb hirdetője, a GM bejelentette: nem fog a nagy televíziós csatornákon reklámozni, helyette hirdetéseit a kábelcsatornákon és helyi televíziókon futtatja.

A pénzügyi szolgáltatók is visszafogottak. Mind a MasterCard, mind a Visa a háború idejére beszüntette hirdetéseit. Hasonlóan cselekedik a szintén top 10-es hirdetőként nyilvántartott Procter & Gamble; a háztartási és vegyi kellékek gyártója jelezte, nem fog egyetlen háborús tudósítással sem egy időben hirdetni.

A szakemberek szerint, amennyiben a korábban remélt néhány hét helyett hosszabb lesz a harc, feltételezhető, hogy a kevésbé véres beszámolók között feltűnnek majd a reklámok. Hosszabb távon pedig a piaci pozícióik megerősödését várják az iraki háborúról készített exkluzív tudósításaiktól a nagy csatornák.