Változatlan a jegybanki alapkamat

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács március 24-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 6,50 százalékos szintjét - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

Az iraki konfliktus következtében a forint árfolyama némileg gyengült és a magyar államkötvényhozamok követték az európai hozamok kismértékű emelkedését. A háború hatásai ugyanakkor nem veszélyeztetik a hazai pénz- és tőkepiacok, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását. A gazdasági bizonytalanság növekedése nem tapasztalható. Az olajárak pillanatnyilag a korábban vártnál alacsonyabbak és a részvényárak a nagy nemzetközi tőzsdéket követve Magyarországon is emelkedtek - áll a közleményben.

MNBhttp://www.mnb.hu

Az infláció az idei év első két hónapjában a piaci várakozásoknál kedvezőbben alakult. Az áremelkedés mértéke elsősorban a monetáris politika által befolyásolt árképzésű termékkörben volt alacsonyabb. Az elmúlt hetekben megjelent KSH adatok szerint a bérek és az árindex alakulása arra utalhat, hogy a versenyszektorban megkezdődött a várt alkalmazkodás, a gazdasági szereplők várakozásai alacsonyabb inflációhoz igazodnak, így megvalósulhatnak a jegybanki előrejelzések. A költségvetés első kéthavi egyenlege szintén igazolni látszik az MNB korábbi előrejelzését.

A fenti folyamatok lehetővé teszik, hogy az infláció 2004. végén a 3,5 plusz-mínusz 1 százalékos célsávon belül maradjon, ezért a Monetáris Tanács nem látta indokoltnak a monetáris kondíciók megváltoztatását - közölte a jegybank.