Tovább drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Kedden reggel tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, ismét az elhúzódónak ígérkező iraki háború kilátása, és az OPEC-tag nigéria közel felére csökkent olajtermelése miatt. Az arany ára is emelkedésnek indult.
Vágólapra másolva!

George W. Bush amerikai elnök kongresszus elé terjesztett, 75 milliárd dolláros háborús szükségfinanszírozási kérelméből kiderül, hogy az amerikai kormányzat most legalább harminc napos háborúra és hathónapos katonai tevékenységre számít.

Bush egyelőre 74,7 milliárd dollárt kér a háborúra/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030325bush.html

Továbbra is aggódnak a piacon az OPEC-tag Nigéria olajtermelése miatt, amely az utóbbi napokban, törzsi villongások miatt, 40 százalékkal csökkent. Nem enyhítette az árnyomást, hogy a szintén OPEC-tag Venezuelában közölték: leküzdötték a decemberben kezdődött sztrájkmozgalom következményeit, és az olajtermelésük már elérte a december előtt szokásos, napi 3,2 millió hordót. Az OPEC-tag Indonézia olajminisztere kedden a rövidesen várható nagy túlkínálat veszélyeire figyelmeztette az exportőr szervezetet.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi határidőre közép-európai idő szerint kedden reggel hordónként 29,03 dollár volt - a hétfő reggeli 27,54 dollár helyett - a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében. Ez 37 centtel drágább a hétfői New York-i záróárnál. Hétfőn hordónként 1,75 dollárral 28,66 dollárra drágult.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, áprilisi határidőre gallononként (3,78 liter) a szingapúri ACCESS-ben 0,8995 dollár volt kedden reggel, a hétfő reggeli 0,8640 dollár helyett

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, májusi határidőre hordónként 26,50 dollár volt kedden reggel, 41 centtel drágább a hétfői zárónál. A Brent júniusi szállításra hétfőn hordónként 25,71 dolláron végzett az IPE-n, ami közel másfél dollárral több, mint a pénteki záróár.

Az arany is drágulásnak indult: kedden reggel a nemesfém troy unciánkénti ára azonnali szállításra 333 dollár volt Londonban, ami majdnem 4 dollárral drágább a hétfői délutáni záróárnál.