Az USA 15 millió dollárt ad Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok térítésmentes segélyeket és kölcsönöket ad az Irak elleni fellépésben, valamint a terrorizmus elleni harcban kulcsfontosságú partnereinek. Az Irak elleni háború finanszírozására benyújtott 74,7 milliárdos pótköltségvetési csomag 5,02 milliárd dollárt irányoz elő nemzetközi segélyprogram címen. Magyarország 15 millió dollárra számíthat.
Vágólapra másolva!

A segélyben részesítendő országok között van Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Románia, Szlovákia és Szlovénia is. Magyarországnak, Lengyelországnak és a Cseh Köztársaságnak a terv egyaránt 15-15 millió dollárt irányoz elő.

A legnagyobb összeget Izrael és Törökország kapja a kongresszus által még jóváhagyásra váró tervezet szerint.

Izrael 1 milliárd dollár közvetlen katonai segélyben részesül, valamint 9 milliárd dollárra kapna kedvező feltételekkel hitelgaranciát, hogy átvészelje az Irak elleni háború gazdasági megrázkódtatásait. Washington kiemelt fontosságúnak tartja Izrael távolmaradását az iraki háborútól.

Bush benyújtotta a háborús számlát/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030325bush.html

Törökország ugyancsak 1 milliárd dolláros gazdasági segélyt kap a háború hatásainak az enyhítésére, annak ellenére, hogy megtagadta azt a washingtoni kérést, hogy az amerikai haderők a területén át felvonulva megnyithassák az északi frontot. Ha Ankarában a parlamenti szavazás másként alakult volna, akkor ez a csomag most 6 milliárd dollár közvetlen segélyről és 24 milliárd dolláros kölcsönről szólna. Washington a most felajánlott 1 milliárd dolláron kívül még 8,5 milliárd dollárt biztosítana közvetlen kölcsönök vagy kölcsöngaranciák formájában.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Jordánia 700 millió dolláros gazdasági, valamint 406 millió dolláros katonai segélyt kap. Egyiptom 300 millió dollár segélyben részesül. Pakisztán számára 175 millió dollárt irányoztak elő a határ biztosítására, valamint repülőgépek és radarrendszerek vásárlására. Afganisztán a terv szerint 127 millió dollárt fordíthatna a terrorizmus elleni harcra, 170 milliót pedig az afgán nemzeti hadsereg megteremtésére. Kolumbiát 34 millió dollárral segítenék a kábítószer-csempészés és a terrorizmus elleni harcban. Ezen kívül a Bush -tervezet 90 millió dollárt juttatna Bahreinnak, 61,5 millió dollárt Ománnak, és 30 milliót Dzsibutinak.

A Reuters értékelésében megjegyzi, hogy a tervezetben olyan országoknak nyújtandó segítség is szerepel, (Afganisztántól, Kolumbián és a Fülöp-szigeteken át Szlovákiáig) melyek nem tekinthetők az úgynevezett koalíció tagjainak.

A szenátus megajánlási bizottságának egyik demokrata párti személyisége, Robert Byrd a háborús költségvetés kapcsán "fejőstehén koalícióról" beszélt, amelyben az Egyesült Államok a tehén.